Voittajan vuorokausi: Sober curious -raittiustrendi kyseenalaistaa opiskelijakulttuurin perustan

Alkoholi on suomalaisen opiskelijakulttuurin pääpolttoaine. Sitsit ja approt, nuo opiskelijatapahtuman perustyypit, nojaavat kumpikin vahvasti juomiseen. Viime vuosina nuorten aikuisten alkoholinkulutus on kuitenkin kääntynyt laskuun. Taustalla vaikuttaa muun muassa tiedostavaan alkoholinkäyttöön kannustava sober curious -ilmiö. Miten perinteikäs opiskelijakulttuuri vastaa uuteen raittiustrendiin?

Raittius on nyt valtavirtaa: melkein joka kolmas 18–24-vuotias ei juo alkoholia lainkaan, selviää Panimoliiton tutkimuksesta. Vuonna 2020 julkaistuun tutkimustulokseen on vaikuttanut luonnollisesti koronapandemia, joka näkyy myös opiskelijoiden juomatottumuksissa: yli kolmannes yliopisto-opiskelijoista on vähentänyt päihteiden käyttöä viimeisen kahden vuoden aikana (KOTT-tutkimus, 2020).

Laskeva trendi ei kuitenkaan johdu ainoastaan koronasta, sillä nuorten alkoholinkäyttö on hiipunut jo kahden vuosikymmenen ajan. Nyt se alkaa näkyä myös nuorten aikuisten keskuudessa. Heidän juomisintoaan laskee muun muassa kolme vuotta sitten alkunsa saanut sober curious -ilmiö.

Sober curious kannustaa ihmisiä tarkastelemaan kriittisesti omaa alkoholinkäyttöään. Kirjailija Ruby Warrington painottaa ilmiön perustana pidetyssä kirjassaan raittiuden hyvinvointivaikutuksia: parempaa unta, rautaista keskittymiskykyä ja merkityksellisempiä ihmissuhteita. Perinteiseen raittiusliikkeeseen verrattuna sober curious ei vaadi luopumaan alkoholista kokonaan. Syyllistämisen sijaan sen lupaukset darrattomista aamuista vetävät magneetin lailla ihmisiä puoleensa. Lopulta moni ihastuu alkoholittomaan elämään niin, että luopuu juomisesta kokonaan.

Suomessa sober curious -ilmiötä on tehnyt tunnetuksi Instagramin Darravapaa-yhteisö. Ilmiön suosiosta kertoo se, että Darravapaan maaliskuussa perustetulle tilille on ehtinyt jo kertyä yli 19 tuhatta seuraajaa. Tili levittää tietoisuutta alkoholittomasta elämäntavasta ja jakaa seuraajiensa omakohtaisia tarinoita. Tarinoiden kirjo on laaja – toisilla on takana vakavampi päihdeongelma, kun taas jotkut ovat luopuneet vähäisestäkin alkoholinkäytöstä.

Yksi sober curious -ilmiön perusajatuksista onkin juuri se, että miltei kuka tahansa voi hyötyä tiedostavasta suhtautumisesta juomiseen. Moderni raittiusliike kehottaa ihmisiä kysymään itseltään, mitä alkoholi heille merkitsee. Tavoitteena on myös haastaa vakiintuneita käyttäytymismalleja. Alkoholi kuuluu monen tapahtuman perinteisiin polttareista rapujuhliin. Perinteitä kavahtamatta utelias raitis pohtii, mitä lisäarvoa alkoholi tuo kuhunkin tilanteeseen. Hän laskelmoi mielessään, ovatko juomisen positiiviset vaikutukset negatiivisia suuremmat.

Sober curious on luonnollinen jatke jo pidempään jatkuneelle hyvinvointitrendille. Kehittyneen teknologian ansiosta moni mittaa nyt ahkerasti vireystilaa, unen laatua ja kalorien kulutusta. Kun tavoitteena on optimoida omaa hyvinvointia, huomio kiinnittyy nopeasti myös alkoholiin. Älysormus sai 5. vuoden kauppatieteiden opiskelijan Merin pohtimaan juomisen mielekkyyttä: ”Kun hankin itselleni älysormuksen, huomasin, miten merkittävästi alkoholinkäyttö vaikuttaa unen laatuun”, Meri kertoo.

Seurauksena hän päätti tietoisesti vähentää alkoholinkäyttöä. Päätökseen vaikuttivat huonojen yöunien lisäksi henkisesti raskaat krapulapäivät.

Myös 2. vuosikurssin kylteri Iina kiinnittää huomiota bileitä seuraavan päivän uhrauksiin: ”Jos on joku isompi tapahtuma, siihen menee melkein kaksi päivää. Ilta ja yö kuluu itse tapahtumassa ja seuraava päivä menee siihen, että makaan sängyssä ja wolttaan ruokaa jollain kahdellakympillä. Se vie aikaa ja rahaa”, hän päivittelee. 

Iinan näkökulmasta alkoholittomana vietettyä iltaa seuraa eräänlainen voittajan vuorokausi. Kuin voittajan tunti, jolla yritysjohtaja pyrkii ottamaan varaslähdön päiväänsä, voittajan vuorokausi antaa mahdollisuuden olla tehokas silloin, kun muut vielä kouristelevat sohvanpohjalla.

”Seuraavana päivänä, kun kaikki muut ovat krapulassa, voin käydä vaikka salilla ja hoitaa asioita. Illalla on tosi accomplished tunne”, Iina selittää.

Uusi raittiustrendi näkyy myös kaupoissa. Suuret juomavalmistajat kehittelevät nyt kilvan alkoholittomien juomien arsenaaliaan ja ennen lähes olematon nollaprosenttisten hylly levenee vuosi vuodelta. Hartwallin markkinointijohtaja Matti Ristola on pistänyt merkille tuoteryhmän nopean kasvun.

”Vielä kymmenen vuotta sitten alkoholittomien oluiden myynti oli häviävän pientä, mutta nyt nollaoluiden kategoria kasvaa vuodessa kaksinumeroisin prosenttiluvuin”, hän kertoo.

Myös Alko on havainnut merkittävän muutoksen alkoholittomien tuotteiden kysynnässä. Niiden myynti on yli kolminkertaistunut vuodesta 2014.

Vaikka alkoholittomien juomien kulutus nousee jatkuvasti, etenkin opiskelijapiireissä valintaansa joutuu edelleen perustelemaan. Syyksi kelpaa esimerkiksi seuraavana aamuna odottavat työt. ”Sitä selittelee, että mun pitää herätä tosi aikaisin huomenna. Silloin se [juomattomuus] on hyväksyttävää”, Iina kertoo.

Joskus päätös juomattomuudesta kirvoittaa myös kyselyitä kieltäytyjän hyvinvoinnista. Näin kävi Merille eräässä illanvietossa

”Kun join alkoholittomia juomia, mua tultiin halaamaan ja kysyttiin, onko mulla kaikki okei”, hän muistelee tilannetta huvittuneena.

Opiskelijatapahtumien alkoholikeskeisyys voi tuntua hankalalta etenkin uudesta opiskelijasta. Orientaatioviikolla suhteita luodaan kaljalasi kädessä. Iina näkee tässä piilevän ongelman: ”Jos ei huvita lähteä baariin, jää helposti ulkopuoliseksi”, hän pohtii.

Meri uskoo, että alkoholinkäytön vähentäminen on ollut helpompaa vanhempana opiskelijana, kun on jo ehtinyt löytämään paikkansa yhteisössä. 

”Mulla on jo ne verkostot olemassa. En ole joutunut tutustumaan ihmisiin niin, että olen itse alkoholittomana ja muut juovat”, hän kertoo. 

Kun yhä harvempi opintonsa aloittava nuori aikuinen juo, syntyy opiskelijajärjestöille paineita muuttaa tapahtumiensa fokusta. Muutoshalukkuutta löytyy ainakin KY:n hallituksen puheenjohtajalta Niko Ylä-Poikelukselta, joka teki Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan (HS 2.9.2021) aloitteen sen puolesta, että muuttaisimme opiskelijakulttuuria vähemmän alkoholikeskeiseksi. Viime aikoina alkoholittomia tapahtumia onkin jo järjestetty enemmän. Suurissa tapahtumissa alkoholi näyttelee kuitenkin edelleen merkittävää roolia ja taustalla on usein vuosikymmeniä jatkuneita perinteitä. 

Sober curious on ehkä vain hetkellinen trendi-ilmiö. Vaikka muoti muuttuu, on suunta nyt harvinaisen selvä: alkoholi on menettämässä valta-asemansa etenkin nuorten keskuudessa. Jää siis nähtäväksi, miten perinteisiin nojaava opiskelijakulttuuri taipuu uusien sukupolvien vaatimusten edessä.

Meri ja Iina esiintyvät jutussa muutetuilla nimillä.

29/11/2021 | Ilmiöt

Teksti: Sara Argillander

Kuvat: Ruut Joensuu

Haluatko kirjoittaa tai kuvata Kylteriin? Onko sinulla juttuvinkki?

Näköislehti

Kylterin kansi