TEKSTI: JOONAS REMES
KUVA: ATTE MAKKONEN


Virheet kuuluvat elämän kokonaisuuteen. Virhe voi olla väärän kassajonon valitseminen lähikaupassa tai koko elämän suunnan kääntävä moka. Kauhean helposti virheitä pelkää tai niiltä ummistaa silmänsä.

Kun aloitin digitalisoimaan opetusta Aallossa, tein paljon virheitä. Jo arjen ja oman hyvinvoinnin takia oli pakko hyväksyä, että uutta aloittaessa tulee välillä väistämättä pataan.

Kognitiiviset vinoumat liittyvät läheisesti virheiden tekemiseen. Harhat ja virheiden tekemisen taito nivoutuvat yhteen. Esimerkiksi vahvistusvinouma voi helposti toimia defenssinä. Kun oppii hyväksymään virheet, myös harhojen vaikutus vähenee. Avoimella mielellä virheisiin voi suhtautua analyyttisemmin, jolloin niistä on helpompi ottaa opiksi.

Välillä kannattaa miettiä, kuinka kriittinen on itselleen. Jos tuntuu, että ei koskaan mokaa, kannattaa tarkistaa istuuko sohvalla turvavyö päällä ja kypärä päässä. Jos ei haasta itseään, on hankala päästä elämässä eteenpäin.

Virheiden tekemistä kannattaa harjoitella. Kun oppii sietämään virheestä seuraavaa hetkellistä huonouden tunnetta, taito auttaa eteenpäin kaikkialla elämässä.

PANU ERÄSTÖ
Tieto- ja palvelutalouden laitoksen yliopistonlehtori

Haluatko kirjoittaa tai kuvata Kylteriin? Onko sinulla juttuvinkki?

Näköislehti

Kylterin kansi