TEKSTI KASIMIR MARTTINEN & EMILIA MÄENMAA
KUVA JESSE SALO

 

Keväällä 2015 kaksi yrittäjyydestä kiinnostunutta markkinoinnin opiskelijaa, Sami Marttinen ja Jiri Heinonen, vaihtoivat ajatuksia ja totesivat olevansa samalla aallonpituudella. Seuraavana päivänä he päättivät perustaa yhdessä firman. He aloittivat yhteisen yrittäjyyden superfood-välipalakonseptilla ja loppukesällä 2015 syntyi idea Viking Shave Clubista. Rohkean linjamuutoksen seurauksena Marttinen ja Heinonen päättivät keskittää kaiken energiansa uuteen konseptiin, ja he näin ollen päättivät laittaa ensimmäisen liikeideansa jäihin. Viking Shave Club on e-commerce -palvelu, joka tarjoaa mahdollisuuden tilata partateriä kestotilauksella suoraan kotiovelle mistä päin Eurooppaa tahansa. Marttisen ja Heinosen tavoitteena on tuoda uudenlainen verkkokauppaan perustuva palvelukulttuuri Suomeen ja Eurooppaan. Tällä hetkellä tilaaja voi valita itselleen kolmesta eri hintaisesta partaterämallista. Tuotevalikoima tulee kuitenkin laajenemaan pian. Viking Shave Clubin ensimmäinen askel on tehdä eurooppalaisten parranajosta helpompaa, vaivattomampaa ja miellyttävämpää. Yhdysvalloissa muutama toimija on lyönyt läpi vastaavalla liikeidealla, mutta Euroopassa kilpailijat ovat huomattavasti pienempiä toimijoita.

Viking Shave Club pyrkii kilpailemaan muun muassa hinnalla, laadulla ja palvelukonseptin helppoudella. Kannattavuus perustuu turhien välikäsien puuttumiseen. Yrityksellä ei ole fyysistä kauppaa, hyllymaksuja tai maahantuojia, ja markkinointi on hoidettu kustannustehokkaasti verkossa. Tämän ansiosta yritys on voinut keskittyä itse tuotteiden laatuun.

’’Suurten bränditalojen budjeteista puolet menee brändimanagereihin. Meillä kulut ovat alhaiset, tuote edullinen asiakkaalle ja liiketoimintamalli meille silti kannattava’’, Heinonen kertoo.

Pian liikeidean syntymisen jälkeen miehet saivat pääomasijoittajan taakseen, jonka voimin he pääsivät etenemään suunnitelmissaan.

’’Kävi se klassinen juttu – olimme oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tapasimme sijoittajamme Aaltoees:in tilaisuudessa’’, Marttinen kertoo.

Rahoituksen turvin he pystyivät tilaamaan Viking Shave Clubille riittävän alkuvaraston. Nyt yritys työllistää Marttisen ja Heinosen lisäksi myös kaksi osa-aikaista työntekijää.

Miesten mukaan kauppakorkeakoulu on tarjonnut hyvät eväät verkkokauppaliiketoimintaan perustuvan firman vetämiseen.

’’Kauppistaustasta on ollut suurta hyötyä esimerkiksi toimitusketjun luomisessa ja alihankkijoiden kanssa toimimisessa. Lopulta asia on kuitenkin niin, että viimeiseen asti hiottu liiketoimintamalli on kaiken perusta’’, Heinonen summaa.

Marttisen mukaan on ollut hyödyllistä ymmärtää syvällisesti kaikkien sidosryhmien tärkeyttä.

’’Tämän lisäksi esimerkiksi markkinointiviestintä, sopimusjuridiikka ja tuotesuunnittelu ovat asioita, joiden kohdalla kauppistaustasta on ollut paljon hyötyä’’, hän jatkaa. Hänelle startup-yrityksen pyörittäminen on kuitenkin opettanut enemmän kuin neljä vuotta koulunpenkillä.

’’Meillä on tässä jatkuvasti keissejä ratkaistavana. Ainoa ero on se, että numerot ja ongelmat ovat oikeita’’, Heinonen nauraa.

Startup-kentällä kauppatieteilijöiden ja tekniikkaorientoituneiden perustajien yhdistelmä on suosittu, mutta Marttinen ja Heinonen ovat osoittaneet myös kahden kauppislaisen yhteistyön hedelmälliseksi. Heidän mielestään Viking Shave Clubin kaltaisen toiminnan pyörittämisessä teknologiaosaamisen roolia ei kuitenkaan missään nimessä voi vähätellä. Perustaidot voi opetella itse, jos on tarpeeksi motivoitunut oppimaan uutta. Teknologiaosaaminen oli kuitenkin ensimmäisiä rekrytointeja tehdessä vaatimuslistalla korkealla. Nykyään ydintiimistä löytyy myös kokenut full stack-developer.

 

 

“Kurssi voi muuttua moneenkin kertaan, ja ratkaisevaa on lähinnä, jaksaako kääntää laivaa muutosten mukana.”

 

 

Marttinen ja Heinonen ovat samaa mieltä siitä, että tärkeintä yrittämisessä on löytää ensin hyviä tyyppejä, joiden kanssa alkaa kehitellä liiketoimintaa. Jiri Heinonen ei lähtisi liiketoimintaan vain idean turvin, vaan hänelle yhtä tärkeää on myös tiimi, jonka kanssa töitä tehdään.

’’Kurssi voi muuttua moneenkin kertaan, ja ratkaisevaa on lähinnä, jaksaako kääntää laivaa muutosten mukana. Ei ole yhdentekevää, kenen kanssa sen tekee’’, hän tuumii.

Miesten välisestä kanssakäymisestä paistaa ystävyys ja luottamuksellinen liikekumppanuus. Vaikka he viettävätkin kaiken aikansa yhdessä, ei toisen naama ärsytä kuin murto-osan ajasta. Heinonen tietää, ettei hänen tarvitse huolehtia, hoitaako yhtiökumppani tehtävänsä, ellei jopa vähän enemmän.

’’Luotan Samiin täysin.’’

Miehet saapuvat kuvauksiin väsyneen näköisinä. Viking Shave Clubin amerikkalainen maksujärjestelmä on kaatunut yöllä, minkä seurauksena puhelinrumba on alkanut neljältä aamulla. Päivä on ollut hektinen, mutta pahin on nyt ohi.

Heinosen mukaan stressaavinta startup-yrittäjyydessä on nimenomaan se, että täytyy olla tavoitettavissa kellon ympäri. Kun on firma on vielä pieni, on itse vastuussa kaikesta. Epäonnistumisen mahdollisuutta kumpikaan heistä ei kuitenkaan stressaa tai pelkää.

’’Meillä on vahva usko konseptiimme ja osaamiseemme. Ei näihin hommiin kannata lähteä, jos liikaa miettii epäonnistuvansa’’, Marttinen tuumii.

Startup-yrittäjyyden parhaaksi puoleksi he nimeävät vapauden haastaa itseään ja mahdollisuuden viedä yritystä niin pitkälle kuin rahkeet riittää.

’’Tämä on meidän yrityksemme, jota voimme viedä niin pitkälle kuin oma motivaatio ja osaaminen kantaa’’, Heinonen sanoo hymyillen.

Kello on puoli kuusi miesten lähtiessä studiolta takaisin töihin. Päivää on vielä paljon jäljellä.

Haluatko kirjoittaa tai kuvata Kylteriin? Onko sinulla juttuvinkki?

Näköislehti

Kylterin kansi