Aino Piirtola harmaan talon edessä kädet puuskassa

Ulos kuplasta – Startup-maailmasta rauhanvälittäjäksi

Aino Piirtola on kauppakorkeakoulun alumni, joka työskentelee digitaalisen rauhanvälityksen parissa CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationilla. Hän päätyi merkitykselliseksi kokemiinsa tehtäviin suunnittelemalla ja kokeilemalla paljon, mutta ennen kaikkea seuraten omia kiinnostuksensa kohteita. 

Jyväskylästä kotoisin oleva Aino Piirtola oli nuorena kiinnostunut tanssista, näyttelemisestä sekä musikaaleista ja halusi performanssitaiteilijaksi. Lisäksi hänelle oli tärkeää tuottaa maailmaan hyvää, joten lähipiirinsä jalanjäljissä luontevalta vaikutti lääkäriksi opiskelu. Piirtolaa houkuttelivat myös työskentely kehittyvissä maissa ja seikkailu ympäri maailmaa. 

Suunnitelmiin muutoksen toi kuitenkin lukioaikana suoritettu vuoden mittaiseksi venähtänyt vaihto-opiskelu Ranskassa. Vaihdon aikana Piirtola päätyi opiskelemaan talous- ja yhteiskuntatiedeluokalle. Kokemuksista seurasi muutos urasuunnitelmiin ja abivuoden jälkeen tie vei kohti kauppakorkeaa. 

Kauppakorkean alussa suunnitelmat olivat taas hieman auki. Etenkin opintojen alku vaikutti vain suurimmaksi osaksi kaaokselta. Mielessä kävi rahoituksen pääaine, mutta jälkikäteen pohdittuna kyse oli varsinaisen kiinnostuksen sijaan enemmänkin kunnianhimosta. Näin ollen vaihtoehdoiksi rajautuivat tieto- ja palvelujohtaminen (ISM) tai markkinointi. Lopulta Piirtola koki ISM:n tarjoavan enemmän konkreettisia taitoja, kun taas markkinointi oli parempi ottaa haltuun hakeutumalla markkinointiviestintätoimistoon työharjoitteluun. 

Kauppiksessa aika kului aktiivisesti muun muassa KY-Skin, Kulttuurijaoston ja Speksin porukoissa. Mieleenpainuvimmat muistot heräsivät jälleen, kun Piirtola törmäsi muutama kuukausi sitten Senaatintorilla uusien tulokkaiden perinnetapahtumaan, Mursujaisiin. Yksittäisistä parhaista tapahtumista Piirtola nostaa esiin omat mursujaiset vuodelta 2013, KY-Skin vuosittaiset Kaa(m)okset, eli reissut Leville sekä Speksikiertue. 

Jossain kohtaa opiskelujen aikana koulu muuttui jopa hieman toissijaiseksi, kun mielenkiintoiset työt tempaisivat Piirtolan mukaansa. Ensimmäinen aidosti omaa ura-ajattelua tukeva oman alan työ löytyi markkinointiviestinnän parista. Kiinnostus diplomatiaa ja kansainvälisiä suhteita kohtaan ohjasi kuitenkin valintoja ja jopa maailmanpolitiikan opinnot Helsingin yliopistossa kävivät mielessä. Puhdas kiinnostus ohjasti jälleen urapolkua, ja seuraavaksi Piirtola haki, ja tuli valituksi harjoitteluun Suomen suurlähetystöön Pariisiin. 

Opiskeluaikanaan Piirtolalla oli tapana suunnitella paljon erilaisia vaihtoehtoja tulevaisuutta varten. Hän esimerkiksi haki opintosuunnitelmaansa opinto-oikeuksia ja sivuaineita Helsingin yliopistosta sekä Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta, kävi projektikursseja Creative Sustainability -pääaineesta, ja haki oikeastaan kaikkialle, mihin koki vähänkään haluavansa. Hänellä oli myös tapana listata tekemisen ja ihmisten näkökulmasta kiinnostavia organisaatioita, joista yksi oli kasvuyritystapahtuma Slush. Lisää aiheesta osasi kertoa silloinen huonekaveri, joka hoiti Slushin markkinointia ja viestintää. Pian Piirtolaan ottikin yhteyttä Slushin markkinointijohtaja. Tapaamisen ja parin matcha-teen jälkeen sovittiin jo töistä Slushissa, ensin markkinoinnin parissa. 

Aikansa markkinoinnin tehtävissä työskenneltyään Piirtolan oli jälleen aika ottaa seuraava askel. Slushissa toimi ulkoministeriön rahoittama ohjelma Global Impact Accelerator, jonka tarkoituksena oli tukea kehittyvistä maista tulevia startup yrittäjiä ja hubeja. Silloinen tiimin vetäjä oli lähtemässä, jolloin Piirtola haki ja päätyi vetämään tiimiä. 

“Työskentely oli hulvattoman hauskaa. Se oli ensimmäinen duuni, jossa minusta tuntui siltä, että teen sitä mitä minun kuuluu tehdä. Työn konteksti oli selkeästi pohjoismaisen hyvinvointikuplan ulkopuolella”, Piirtola kuvailee työtään Global Impact Acceleratorin parissa. Työ mahdollisti hyvin erilaisista kulttuureista tulevien ihmisten tapaamisen sekä matkustamisen. Piirtola koki tehtävät hyvin omannäköisikseen. Lisäksi työskentely tuki opintoja, sillä työkokemuksen sai muutamaan muuhun kurssiin yhdistettynä sisällytettyä maisteriopintojen sivuaineeksi. 

Tämän lisäksi kokemusta yrittäjyysteeman ympärillä Piirtolalle on kertynyt Berliinistä, jossa hän työskenteli vähemmistöyrittäjien tukemisen parissa, Aalto-yliopiston tutkimusprojektista, jossa tuettiin vähemmistöyrittäjiä Libanonissa, sekä Startup Namibian ja Startup Refugeesin ohjelmien yrittäjien mentoroinnista.

Aino Piirtola harmaan talon edessä

Mielessä oli kuitenkin vielä unelmien työpaikka CMI:llä, johon Piirtola oli tutustunut Slushin aikoina. Piirtola päätyi tutkimaan gradussaan Exploring Peacetech Platforms and Their Connection with End User Empathy rauhan ja teknologian suhdetta. CMI:lle oli juuri perustettu uusi tiimi aiheen ympärille ja lähestyttyään ensin itse säätiötä hän pääsi mukaan. Työssään Piirtola kokee pääsevänsä maailmanpolitiikan ytimeen kiinnostavien aiheiden ja kontekstien parissa. Työ mahdollistaa myös uusien kulttuurien tutkimisen ja oman ymmärryksen kehittämisen. Eduksi hän laskee myös kiinnostavassa ja kansainvälisessä tiimissä työskentelyn. 

CMI on avannut Piirtolalle mahdollisuuksia työskennellä projekteissa, jotka sijaitsevat Euraasiassa, Aasiassa, Afrikassa sekä Lähi-idässä. Työ on vienyt hänet jälleen Slushin tapaan oman kuplansa ulkopuolelle, joka rikastuttaa kulttuurillista näkemystä. “Minulle on aina ollut olennaista, että pystyn kyseenalaistamaan omaa ajatteluani ja tuomaan siihen lisää syötettä, mitä en tästä ympäristöstä saa”, Piirtola kiteyttää.  

Piirtola kokee löytäneensä itselleen sopivan kentän ja aikoo jatkossakin työskennellä vaikuttavuustöiden parissa. “Jos olisin katsonut vain ISM-tutkintoa, ei se olisi ollut se, mitä kaipasin, vaan kaikki, mitä sen ympärille on voinut rakentaa”, hän summaa, edelleen painottaen aidosti kiinnostavan graduaiheen valintaa. Piirtolan mukaan kiinnostavia aiheita seuraavaksi voisivat olla esimerkiksi kehitysmaihin liittyvät teemat sekä ruokaturva. 

Miten sitten päätyä kohti mielenkiintoisia polkuja? Piirtolan mukaan on ehdottomasti kuunneltava itseään ja omia kiinnostuksen kohteita. Muutamia vuosia valmistumisen jälkeen osa ystävistä on ehtinyt jo vaihtaa alaa, ehkä juuri siitä syystä, että valintoja ohjasivat aikaisemmin muut seikat. “Itselle tärkeimpiä oppeja on ollut, että uuden ajatuksen tullessa kannattaa ensin testata ja tuomita vasta sitten”, Piirtola kehottaa. Hakemuksia kannattaa siis lähettää pienenkin kiinnostuksen saattelemana ja mahdollisuuksien avautuessa voi pohtia lisää. 

“Ulkomailla työskentely oli paras juttu ikinä. On todella antoisaa työskennellä muissa kulttuureissa ja saada sisältöä sekä perspektiiviä maailmankatsomukseen”, hehkuttaa Piirtola. Jos kansainvälinen politiikka, diplomatia, kansainväliset suhteet tai kehitysyhteistyö kiinnostavat, ensimmäiseksi kokemukseksi voisi sopia esimerkiksi harjoittelu korkeakouluapurahan turvin. Hyvä vinkki on myös mielenkiintoisten organisaatioiden lähestyminen omatoimisesti. 

Kävellessämme pois haastattelusta Piirtola painottaa vielä tärkeää seikkaa: Mielenkiintoisia ihmisiä tavatessa kannattaa ehdottaa rohkeasti esimerkiksi kahville lähtöä, sillä näistä kohtaamisista voi seurata jälleen uusia kontakteja ja projekteja. 

11/2022 | Henkilöt

 

Teksti: Jusa Saarimaa

Kuvat: Atte Makkonen

Haluatko kirjoittaa tai kuvata Kylteriin? Onko sinulla juttuvinkki?

Näköislehti

Kylterin kansi