Viime vuosien aikana KY-talo on ollut isossa mylläyksessä: ensin KY:n toimisto lähti Otaniemeen, sitten kaikkosivat vuokralaiset ylemmistä toimistokerroksista. Miltä näyttää KY-talon tulevaisuus? Kylteri pääsi erityislaatuiselle vierailulle KY-talon tyhjiin tiloihin, joihin vain harvoilla on pääsy.

 

KUVAT: ATTE MAKKONEN
TEKSTI: LASSE KAARTINEN

 

KY-talon valmistuessa 1941 oli talossa jotain ainutlaatuista: opiskelija-asuntola, josta riitti asunto jokaiselle Helsingin kauppakorkeakoulussa aloittavalle. 1970-luvulla tehtiin taloudellisista syistä päätös, joka aikanaan aiheutti paljonkin debattia ja joka hävitti opiskelija-asuntolan. Tilat remontoitiin tällöin toimistokäyttöön. Toimistoina ne ovat pysyneetkin aina viime vuosiin asti, jolloin viimeiset vuokralaiset lähtivät tiloista, jotka jäivät tyhjilleen.

Nyt toiveena on palata vanhaan ja täyttää toimistokäytössä olleet kerrokset parillasadalla opiskelija-asunnolla. Tosin ei aivan samassa hengessä kuin 1940-luvulla: uudet asunnot olisivat wc:llä ja pienkeittiöllä varusteltuja yksiöitä ja pieniä kaksioita.

”Toimistotiloihin ei ole ollut tyrkyllä vuokralaisia”, KY-talon omistavan KY-säätiön hallituksen puheenjohtaja Joona Orpana sanoo. Kiinnostuksen puute saattaa johtua hieman syrjäisestä sijainnista keskusta-alueeseen nähden. Tilat ovat lisäksi toimistotiloiksi rakenteeltaan vanhanaikaisia koppitoimistoja.

KY-säätiön suunnitelmana on palauttaa tilat opiskelija-asumisen käyttöön, mikä on sekä taloudellisesti järkevää että tarjoaa lisäarvoa opiskelijoille. Tilat on kuitenkin kaavoitettu toimitiloiksi ja Helsingin kaupunki on tehnyt periaatepäätöksen, jonka mukaan kantakaupungissa sijaitsevien toimitilojen käyttötarkoitusta ei saisi muuttaa asumiseen.

”Haemmekin kaavamuutosta, sillä kyseessä on entinen opiskelija-asuntola ja opiskelijoiden omistama rakennus tyhjillään”, Orpana sanoo. Kaavamuutoshakemus on jätetty syksyllä 2017 ja nyt sen käsittelyä odotetaan. “Olisi tosi mahtavaa, jos se tänä vuonna tulee käsitellyksi”, Orpana kertoo aikataulusta.

Jos kaavanmuutoshakemus ei mene läpi, on KY-talon tulevaisuudelle yksi hyvä vaihtoehto vähemmän. Tilojen muuntaminen esimerkiksi hotellikäyttöön onnistuisi jo nykykaavalla, mutta se ei olisi KY-säätiön toiminta-ajatuksen ytimessä. Onko siis pahimmassa tilanteessa KY-talosta luovuttava?

”Pahin mahdollinen tilanne on juuri nyt: talo seisoo tyhjillään ja aiheuttaa opiskelijoille turhia kustannuksia. Näin ei voi jatkua”, Orpana vastaa.

Haluatko kirjoittaa tai kuvata Kylteriin? Onko sinulla juttuvinkki?

Näköislehti

Kylterin kansi