Huoli tulevaisuudesta ei kadonnutkaan huippuyliopistossa, kirjoittaa Ilari Mäkelä.

 

TEKSTI ILARI MÄKELÄ

 

Mitä aiot tehdä valmistumisen jälkeen? Tuo opiskelijan ikuisuuskysymys pelottaa suurinta osaa meistä. Harva meistä voi sanoa, ettei pelkää lainkaan. Minä päätin, etten pelkää. Päätin että lähden jonnekin, jossa pelko on turhaa ja valta on uskolla tulevaan.

”Voit lukea Oxfordissa vaikka korinpunontaa, töitä saat varmasti,” minulle kerrottiin.

Muutin Englantiin varmana siitä, että Oxford varmistaisi tulevaisuuteni. Siellä ihmiset olisivat liian lahjakkaita pelkäämän. Menestyvien ihmisten seura oli hämmästyttävää.

Ymmärsin nopeasti, ettei menestyvä ihminen pidä vapaapäiviä. Menestyvä ihminen opiskelee krapulassakin ja kirjoittaa kaksi esseetä viikossa. Vapaa-ajallaan hän harrastaa musiikin ohella joko teatteria tai rugbya. Menestyvä ihminen tietää tarkalleen mitä tekee valmistumisen jälkeen. Jos menestyvä ihminen aikoo konsultiksi, hän tekee kaksi harjoittelua kesässä. Jos menestyvä ihminen aikoo kirjailijaksi, hän kirjoittaa lomalla näytelmän ja osallistuu runokilpailuun. Menestyvä ihminen on luova, mutta ammatinvalinnassa pragmaattinen. Hän ymmärtää, että vain ammatti, jolla on selkeä nimike on menestyvä ammatti.

Menestynyt ihminen ei vetelehdi ystävien kanssa. Hän kyllä juhlii iltaisin, mutta pitää tämän tiukasti osana tuottavasti hallinnoitua elämää. Hän tietää, että työttömyys odottaa jokaista, jolla ei ole valmista käsikirjoitusta omalle menestykselle. Menestyvien ihmisten seura on erilaista kuin kuvittelin. Nauran välillä, että pitipä tulla Oxfordiin oppimaan pelkäämään oikein kunnolla. Tämän piti olla sivistyksen kehto, josta kaikki tiet vievät unelmatyöhön. Pelon piti hävitä kertaheitolla – vaan ei hävinnyt. Pelko syntyy tarpeesta hallita tulevaisuutta. Sen huolen edessä ei loppujen lopuksi auta edes menestys. Se halu luo vain uutta pelkoa – ja tarvetta menestyä yhä paremmin. Menestyvä ihminen se vasta pelkää.

Kirjoittaja opiskelee filosofiaa Oxfordissa. Kesälomalla hän aikoo opiskella elämää ja erotiikkaa Helsingissä.

Haluatko kirjoittaa tai kuvata Kylteriin? Onko sinulla juttuvinkki?

Näköislehti

Kylterin kansi