Opiskelijoiden kanssa työskentely on opettanut Reija Väätäisen katsomaan maailmaa uusin silmin.

 

TEKSTI: SONIA EL KAMEL
KUVA: ESA-PEKKA MATTILA

 

Aloitit AYY:n talousjohtajana Aalto-yliopiston ensimmäisenä vuonna. Millaista se oli?

Ensimmäinen vuosi oli valtavan mielenkiintoinen ja jännittävä. Eri hallituksiin kiintyy tietysti eri tavoin, ja ensimmäinen hallitus oli minulle erityisen rakas, sillä työ oli sekä heille että minulle uutta. Ei ollut mitään vanhoja pohjia, vaikkakin TKY:n ja KY:n hierarkiat ja rakenteet olivat hyvin voimakkaasti esillä. Siksi oli hyvä, että tulin ylioppilaskuntien ulkopuolelta. Nykyään vanhat rakenteet ovat jo hälvenneet pois ja tuntuu, että olen todellakin töissä AYY:lla.

Mikä sai sinut ryhtymään vielä AYY:n talousjohtajaksi?

Tuli aika katsoa, tekisikö sitä vielä jotain muuta. Taisin nähdä tämän työpaikkailmoituksen Hesarissa, ja se kiinnitti huomioni. Muistan ajatelleeni, että Aalto ja sen uusi ylioppilaskunta ovat todella uusia ja lupaavia brändejä. Myönnän tosin, etten kyllä tiennyt, mitä oli tulossa. Tämä on niin erilaista verrattuna aiempaan uraani, kun tämä ei ole liiketoimintaa vaan yhdistystoimintaa.

Mitä eroavaisuuksia ja toisaalta yhteneväisyyksiä on yleishyödyllisellä yhdistyksellä ja isolla tulosorientoituneilla yrityksellä?  

AYY:ssä vastuullani on koko ylioppilaskunnan talous ja rahoitus. Isoissa yhtiöissä merkittävintä on, miten tulosta saadaan tehtyä, kun taas ylioppilaskunnassa ei ole tarkoituskaan tehdä tulosta. Toisaalta kiinteistöjen hallinta on liiketoimintamaista, sillä meillä on vuokratuottoja ja -kuluja. Työnkuvani on lopulta aika sama kuin ennen. Vain työympäristö on erilainen ja nuorekkaampi.

Millaista osaamista vaaditaan jatkuvasti muuttuvassa työympäristössä?

Koska toimijat vaihtuvat tiuhaan, monet toimintatavat täytyy suunnitella pysyviksi; miten omaisuutta hoidetaan ja miten sitä säilytetään? Seuraisi aika huimia tilanteita, jos talousjohtaja vaihtuisi vuosittain. Aiempi urani on antanut minulle todella paljon asiantuntemusta. Lisäksi meillä toimii myös kerran kuussa kokoontuva taloustoimikunta, jossa on asiantuntijoita niin sijoitus- kuin kiinteistömaailmastakin. Monipuolisesta osaamisesta koostuva toimikunta ja kokemukseni yritysmaailmasta antavat sellaista laajempaa katsontakantaa, josta on apua ylioppilaskunnan talousjohtana.

Millaista on tehdä töitä todella nuorten ihmisten kanssa? Tuleeko koskaan sellainen olo, että ei hitto kun näiden kakaroiden kanssa pitää pyöriä?

Ylioppilaskunnan työkulttuuri on aika vapaamuotoinen – tämä ei ole hierarkkinen paikka. Vaikka välillä ajattelenkin, että voi hyvänen aika sentään, niin nuorten kanssa työskentely on lopulta hyvin antavaa. Koen, että asiantuntemustani ja minua on arvostettu ja kuunneltu. Opitaan toinen toisiltamme. Lisäksi AYY:lle tulee joka vuosi uudet toimijat eli ihmiset vaihtuvat usein. Tietysti myös isoissa yrityksissä on uusia rekrytointeja, mutta ei niin, että koko hallitus vaihtuisi kerralla. Olenkin oppinut innostumaan erilaisuudesta entistä enemmän ja katson asioita uusin silmin.

Miten AYY:n tulisi käyttää varojaan kestävästi?

Kiinteistöihin sekä niiden brändäykseen panostamalla. Tämän ja ensi vuoden isoja kysymyksiä ovatkin, miten saadaan AYY:n asuminen entistä paremmin esille.

Reija Väätäinen on toiminut vuodesta 2010 lähtien AYY:n talousjohtajana. Hänen vastuullaan ovat  ylioppilaskunnan kiinteistötoiminta ja talouskokonaisuus: sijoitustoiminta, rahoitus, kirjanpito ja omaisuus. Hän valmistelee päätöksiä, joilla voidaan säilyttää AYY:n omaisuus pitkällä tähtäimellä. Koulutukseltaan Väätäinen on kauppatieteiden maisteri Helsingin kauppakorkeakoulusta. Aiemmin hän on työskennellyt esimerkiksi energiayhtiö Espoon Sähkössä ja E.ON Finlandissa sekä Fortumin Service-yksikön talousjohtajana.

Haluatko kirjoittaa tai kuvata Kylteriin? Onko sinulla juttuvinkki?

Näköislehti

Kylterin kansi