Mitä startup-epäonnistumisista voi oppia, Inka Mero?

 

 Yhtiökumppani opetti enkelisijoittaja Inka Merolle,
että äärimmäisen vaikeissa tilanteissa ihmisten
pitäminen hengissä on arvokasta,
yritysten pitäminen ei.

 

TEKSTI SONIA EL KAMEL
KUVAT ESA-PEKKA MATTILA

 

Kuulet valtavan määrän pitchejä vuodessa. Minkälainen idea saa kaltaisesti konkarin kiinnostuksen heräämään?

Kuulet valtavan määrän pitchejä vuodessa. Minkälainen idea saa kaltaisesti konkarin kiinnostuksen heräämään?
Minua kiinnostavat disruptiiviset ja maailmaa mullistavat ideat ja pidän erityisesti teknologiaintensiivisistä startupeista. Kun yritys ratkaisee jotakin teknisesti todella haastavaa, luo se samalla kilpailijoille kynnyksen päästä toimialalle.

Millainen on toimiva suhde yrityksen ja sijoittajan välillä?

Kemioiden täytyy kohdata, mutta kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä. Minulle on synnyttävä sellainen olo, että pystyn tuottamaan yritykselle lisäarvoa sen eri vaiheissa, esimerkiksi tuotteen fokuksen tai ensimmäisten asiakkaiden löytämisen kautta. Yrityksemme Pivot5 ei ole perinteinen pääomasijoitusyritys, sillä olemme usein perustamassa itse salkkuyrityksiämme, sijoitamme omaa pääomaamme ja näin ollen meillä on enemmän liikkumavaraa. Jokainen tiimistämme työskentelee muutaman startupin kanssa kerrallaan. Kiertävät roolit takaavat, että sijoittajan ja yrityksen välinen suhde pysyy tuoreena.

Miten joukkorahoitus vaikuttaa enkelisijoittamisen tulevaisuuteen?

Joukkorahoitus voi olla hyvä keino varmistaa, onko etenkin kuluttajatuotteelle tai -palvelulle kysyntää. Se toimii hyvänä houkuttajana enkelirahoitukselle, sillä harvemmin yritykset pelkällä joukkorahoituksella lentävät. Yrittäjät kuitenkin tarvitsevat lisäarvoa ja tukea, joita ei pelkän joukkorahoituksen kautta voi saada.

Startup-maailmassa korostetaan epäonnistumisen merkitystä oppimisprosessin kannalta. Onko epäonnistumista mielestäsi romantisoitu liikaa?

On monellakin tavalla ja startup-yrittäjyyttä on ylipäätänsä romantisoitu. Yli 80% startupeista epäonnistuu ja se kuuluu tähän. Sen vuoksi tiimin kova tavoitetaso on tärkeää. Epäonnistumisen käsite täytyy kuitenkin laittaa kontekstiin. Esimerkiksi lean startup -malliin kuuluu olennaisesti nopeat epäonnistumiset alkuvaiheessa. On tärkeää osata luopua – minullakin on yksi oma yritys mennyt nurin ja nykyinen yhtiökumppanini sanoi minulle, että ihmisten pitäminen hengissä on arvokasta, yritysten pitäminen ei.

Milloin sijoittaja on epäonnistunut?

Koen epäonnistuneeni, jos olen hidastellut vaikeiden päätösten edessä. Kun yrityksessä tiimi on jumittanut paikallaan, kadun jos en ole osoittanut rohkeutta toimia tarpeeksi ajoissa. Toisaalta, jälkikäteen on aina helppoa olla viisas.

On olemassa tutkimustuloksia siitä, että naiset ovat parempia hahmottamaan riskitason ja sijoittamaan sen mukaisesti. Miten suhtaudut tähän väitteeseen?

On myös paljon tutkimuksia joissa todetaan, että naiset menestyvät pääomasijoittajina paremmin kuin miehet tai että yritykset joissa on naistoimitusjohtaja tai -tiiminjäseniä pärjäävät paremmin. Tilastollisesti nämä tutkimukset eivät ole vielä päteviä, mutta kaikenlainen diversiteetti tiimeissä on joka tapauksessa äärimmäisen tärkeää. Minäkin olen valinnut pääomasijoitusalan ymmärtäen vasta jälkikäteen, että täällähän on vain miehiä! Etenkin Jenkeissä pääomasijoittaminen on aiemmin ollut boys club only. Sijoittaminen ei ole sukupuolisidonnaista, tämä on kompetenssisidonnaista.

Startup-maailmaan uppoutuminen johtaa usein siihen, että opinnot jäävät sivuosaan. Mikä painoarvo on tutkinnon suorittamisella loppuun?

Harvoin kerrotaan tarinoita drop-outeista, jotka eivät menestyneet. Toisaalta jos on huippuälykäs, voi menestyä ja kouluun voi aina palata myöhemmin. Usein yliopisto kuitenkin tarjoaa enemmän kuin vain koulutuksen; tavan tutkia maailmaa ja rakentaa omia sosiaalisia verkostoja.

inka-mero-paakuva

Inka Mero on yrittäjä ja startup -sijoittaja, joka on ollut sijoittajana yli 30 yrityksessä ja käy läpi arviolta 1000 pitchiä vuodessa. Hän on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri Helsingin Kauppakorkeakoulusta. Mero toimii myös pörssiyhtiöiden (Fiskars, Nokian Renkaat, YIT) ja Startup Sauna Säätiön hallituksissa sekä toimii puheenjohtajana perustamassaan Pivot5 startup-kiihdyttämöissä. 

Haluatko kirjoittaa tai kuvata Kylteriin? Onko sinulla juttuvinkki?

Näköislehti

Kylterin kansi