TEKSTI: ARTTU AINE


SYKSYLLÄ 2015 KÄVELIN mursun viikset väpättäen ja innosta puhkuen kohti ensimmäisiä opiskelijabileitä KY-talolla. Päästyäni alakertsille olin hieman hämmentynyt: tässäkö on monien kymmenien miljoonien omaisuuden omaavan yhdistyksen juhlatilat? Repsottavia kattopaneeleja, ahdistava kuumuus, vessan kaakelit suoraan 80-luvulta, hätäpuhelu äidillekin meni suoraan vastaajaan, koska puhelimen palkit näyttivät nollaa. Asiaa ihmetellessäni joku tutoreista tokaisi minulle, että siirrymme joka tapauksessa kohta Otaniemeen, jonne saamme uudet tilat. Eipä ole näkynyt, mutta mennään siihen kohta.

KY-talon alakertsi on muutamia kosmeettisia muutoksia lukuun ottamatta edelleen samassa kunnossa, mutta tähän on nyt tulossa muutos. Koko KY-talo menee nimittäin remonttiin kesällä 2020 ja sen valmistuttua taloa koristaa n.160 uutta opiskelija-asuntoa. Myös alakertsi saa osansa ja tarkoituksena on säilyttää se jatkossakin KY:n juhlatilana, nyt vain uuteen uskoon paremmin KY:läisten tarpeisiin sopivammaksi kunnostettuna.

Mielestäni päätös KY-talon muuntamisesta opiskelija-asunnoiksi on oikea. On hyvä, että sellaisella sijainnilla olevalle rakennukselle saadaan vihdoin parempi käyttötarkoitus, varsinkin kun viime vuodet talo on seissyt käytännössä seitsemän kerrosta tyhjillään. Onhan KY-talo ollut ennenkin asumiskäytössä ja sen seitsemännessä kerroksessa asunut mm. presidentti Ahtisaari. Ehkä KY-talo toimii jatkossakin tulevaisuuden päättäjien ensiasuntona, aika näyttää.

AALTO-YLIOPISTON KAUPPATIETEIDEN YLIOPPILAIDEN edustajisto antoi kokouksessaan 14.8. alustavan päätöksen opiskelijakeskus projektista irtautumisesta. Syitä päätökselle oli useita, mutta ne voidaan kiteyttää kolmeen eri kategoriaan, jotka ovat hiertäneet projektia jo pidemmän aikaa. Nämä kategoriat ovat projektin rahoitus, aikataulu ja näkemyserot talon lopullisesta tarkoituksesta. Rahoituk- sesta sen verran, että rahoituspohjaa ei ole saatu vastaamaan projektin korkeita kustannuksia.

Alkuperäinen idea opiskelijakeskuksesta syntyi n. 2010, mutta varsinaisesti projektia aloitettiin edistämään 2015 vuoden loppupuolella, samana vuonna siis kun itse aloitin opintoni Otaniemessä. Projekti ei ole edennyt aikataulullisesti toiveidemme mukaisesti. Merkittävän osan KY-talon tiloista siirtyessä asuntokäyttöön, aikataulu uusien tilojen suhteen korostuu entisestään välttääksemme pidempiaikaisen palvelutason laskun.

Näkemyserot projektin suhteen pohjautuvat hyvin pitkälti siihen, miten tiloja käytettäisiin keskuksen valmistuttua. Idea yhteisestä opiskelijakeskuksesta, jossa mahdollistetaan kohtaamiset eri tieteenalojen harjoittajien kesken on hieno, mutta totuus on se, että KY:llä on omat tilat tällä hetkellä ja KY tarvitsee omat tilat toimijoilleen myös jatkossa säilyttääkseen palvelutason ennallaan.

LOPULLISEN PÄÄTÖKSEN PROJEKTIN jatkamisen suhteen edustajisto tekee kokouksessaan 26.9. – tuloksen luultavasti jo tiedät tätä lukiessasi. Kävi miten kävi, säilyy aatteellinen tahtotila KY:n siirtymisestä Otaniemeen ennallaan.

Syksyn aikana tehdään suuria päätöksiä KY:n tulevaisuu- desta ja juuri sinun äänelläsi on merkitystä. Kannustankin käyttämään sitä ja äänestämään sekä AYY:n, että KY:n edustajiston vaaleissa.

Haluatko kirjoittaa tai kuvata Kylteriin? Onko sinulla juttuvinkki?

Näköislehti

Kylterin kansi