Toimitusjohtaja pitää itsetuntemusta avaimena jaksamiseen ja hyvään bisnekseen.

TEKSTI EMILIA MÄENMAA
KUVAT ESA-PEKKA MATTILA

 

Millaista johtamista nykymaailmassa tarvitaan?

Perinteinen strategisen johtamisen kaava, jonka ilmentymiä viisivuotissuunnitelmat ovat, on mennyt rikki. Organisaatiot joutuvat entistä enemmän tekemään strategiaa jatkuvasti. Tällöin johtajien pitää pystyä navigoimaan uskottavasti sumussa. On tärkeää, että johtajalla on kyky kertoa organisaation suurta tarinaa ja vahvistaa merkityksen tuntua.

 

Voidaanko puhua ihmisistä, jotka ovat johtajatyyppiä?

Mielestäni ei ole olemassa mitään tiettyä johtajatyyppiä. On toki olemassa ihmisiä, jotka eivät missään nimessä sovi johtajiksi, mutta suuri enemmistö ihmisistä sopii johtajiksi tai pystyy kehittymään johtajiksi. Moni organisaatio hukkaa paljon kyvykkäitä ihmisiä liian aikaisessa vaiheessa, koska passiivisesti johtajakelpoisia ihmisiä ohitellaan helposti.

Ulospäinsuuntautuneisuutta ja sosiaalisuutta on ylikorostettu jo pitkään valintaperusteena erityisesti johtotehtäviin. Ei ole kuitenkaan mitään näyttöä, että sosiaalinen ihminen pärjäisi paremmin, vaikka ehkä lähtökohtaisesti pääseekin helpommin johtotehtäviin.

 

Millainen johtaja itse olet?

Olen varsin strateginen ja aika taitava voimakentän ja toimintaympäristöni hyödyntämisessä. Olen kuitenkin hyvin kärsimätön ja monen mielestä varmasti myös ankara – en voi sietää keskinkertaisuutta. Keskinkertaisuuteen tyytyminen on vaarallista, eikä silloin synny mitään sellaista, josta voisi olla ylpeä.

 

CV:si perusteella vaikutat olevan mukana aivan kaikessa. Miten pystyt jakamaan aikasi täysipainoisesti kaiken kesken?

Jos haluaa olla monessa mukana, on olennaista ymmärtää, mikä on organisaation vaihe ja odotus panokselle. Esimerkiksi Funnel-ryhmän perustamisvaiheessa panokseni oli suuri, mutta nyt hallituksen puheenjohtajana katson lähinnä, ettei homma mene pieleen ja autan harvakseltaan, kun minua tarvitaan. Aalto EE ja kauppakorkeakoulu ovat pysyviä elementtejä elämässäni, mutta niihinkin kuuluu tietty vuosisykli.

 

Miten välttää loppuun palaminen?

Kaikkein tärkeintä on pyrkimys oppia tuntemaan itsensä ja toisaalta, että ympärillä on ihmisiä, jotka voivat sanoa, kun alkaa mennä liian lujaa. Jos ei oma peilin katsominen toimi, täytyy olla toinen sanomassa, jos on muuttumassa hirviöksi. Tunnistan itsessäni hyvin nopeasti sen, että nyt alkaa mennä liian kovaa. Silloin pidän päivän vapaata.

 

Olet myös tunnettu taiteenharrastaja. Mitä olet itse saanut taiteelta ja mitä liikkeenjohtaja yleensä voi saada taiteelta?

Moni johtaja on liian kiireinen arkisten tilanteiden kanssa, ja taide on johtajalle hyvä tapa palata konseptuaalisemman ajattelun äärelle. Henkilökohtaisesti taide on minulle eräänlainen pakopaikka.

 

Mikä on suomalaisen taiteen tilanne tällä hetkellä?

Suomalainen taidekenttä kipuilee sen kanssa, ettei heidän mielipidettään enää kuulla samalla lailla kuin ennen. Yhteiskunnallinen taide, jota Suomessa tällä hetkellä nähdään, on liian usein lapsellista mölinää ja älyllisesti ohutta näennäiskritiikkiä. On unohdettu, että yksi taiteen perustehtävistä on olla esteettistä, eikä kaiken tarvitse aina olla kriittistä.

 

Olet ensimmäiseltä koulutukseltasi sosiologi ja tehnyt lisäksi kauppatieteen opintoja. Mitä sosiologia toi osaamisesi, mitä kauppatieteistä ei olisi saanut?

Puhdaslinjaisen rönsyilemättömän KTM-polun käynyt konsultti törmää usein seinään ihmetellessään, miksi asiakas ei teekään niin kuin olisi järkevää. Yhteiskuntatieteellisen koulutuksen saanut voi taas nähdä ne pinnanalaiset voimat, joita ei voi paeta. Sosiologia auttaa olemaan kotona yhteiskunnassa ja muussa maailmassa, ja rakentamaan kestävää bisnestä.

 

Pekka Mattila on koulutukseltaan sosiologian VTT ja VTM sekä EMBA London Business Schoolista. Hän on johtamiskoulutusta tarjoavan Aalto Executive Educationin toimitusjohtaja, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun markkinoinnin professoru ja mm. Funnel-ryhmän sekä Helsingin juhlaviikkojen säätiön hallituksien puheenjohtaja. Hän kirjoittaa parhaillaan kirjaa, joka käsittelee itsetuntemusta.

mattila_1

Haluatko kirjoittaa tai kuvata Kylteriin? Onko sinulla juttuvinkki?

Näköislehti

Kylterin kansi