Vastavalittu IBM:n toimitusjohtaja Mirva Antila sanoo terveysteknologian pelastavan viennin, sairaat ja Suomen huoltosuhteen.

 

TEKSTI TUULI SERISTÖ
KUVAT ESA-PEKKA MATTILA

 

Millä tasolla tulee olla teknologiayritystä luotsaavan toimitusjohtajan ymmärrys teknologiasta?

Toimitusjohtajan pitää pystyä ymmärtää, miten teknologiaa voidaan soveltaa bisnekseen ja asiakkaiden eduksi. Kaupallisen koulutuksen saaneena katson, että minun pitää osata sen verran, että pystyn toimimaan kääntäjänä bisnesjohtajan ja koodarin välissä.

Millaisena näet terveysteknologian tulevaisuuden?

Terveysteknologia tuo suomalaisille parempaa terveydenhuollon laatua pienemmillä kustannuksilla vaikuttaen sairauksien ennakointiin, estoon ja jälkihoitoon. Saamme parempaa halvemmalla. Teknologia vaikuttaa huoltosuhteeseen niin, että ihmiset pysyvät terveempinä ja sairauden sattuessa hoitoon päästään nopeammin. Näin kustannukset kohti ihmistä pienenevät. Jos mitään ei tehdä, on edessämme aivan kestämätön tilanne.

Miten kognitiivisten tietojärjestelmien käyttö eroaa aiemmin käytössä olleista järjestelmistä esimerkiksi terveydenhuollossa?

Perinteinen tietotekniikka perustuu siihen, että pystymme käsittelemään jo valmiiksi lajiteltua tietoa, kuten numeroita tai sanoja. Strukturoimaton tieto puolestaan on puhetta, videota tai vapaata tekstiä. Kognitiiviset tietojärjestelmät ovat ainoita, joilla sitä pystytään hyödyntämään. Strukturoimattoman tiedon määrä kaikesta tiedosta on 80%, eli perinteisillä tietojärjestelmillä ollaan pystytty käsittelemään vain 20% olemassa olevasta tiedosta. Nyt kaikki tieto on mahdollista saada käyttöön ja strukturoimaton tieto voidaan yhdistää strukturoituun. Johtopäätelmien vetäminen ja suositusten tekeminen muuttuvat aivan käsittämättömällä tavalla tämän tiedon avulla. Kognitiiviset järjestelmät nimensä mukaisesti oppivat koko ajan eli niitä pystytään opettamaan.

Voivatko kognitiiviset tietojärjestelmät korvata ihmisiä?

Meidän lähtökohtamme IBM:llä on, että ne täydentävät ihmistä. Puhumme niistä nimellä augmented intelligence, emmekä artificial intelligence. Augmented on avustavaa teknlogiaa erityisesti terveydenhuollossa mutta myös muualla. Vaikka kone tekee suositukset, ihminen tekee viime kädessä päätöksen.

Onko mitään elämänaluetta, jonne et usko robotiikan yltävän?

Paljon puhutaan siitä, että keinoäly ei kykene luovuuteen tai haaveiluun. Luovuudessa se kuitenkin kykenee avustamaan. Kognitiivisuus auttaa luovia ihmisiä nopeampiin ratkaisuihin, mutta kognitiiviset järjestelmät eivät osaa haaveilla, eikä niillä ei ole niin sanottua maalaisjärkeä. Tiettyyn rajaan asti keinoäly pystyy ymmärtämään tunteiden nyansseja, mutta ehkä ei ihan sitten kuitenkaan. Moraalisuus keinoälyistä myöskin puuttuu – ainakin toistaiseksi.

IBM kylteri (C) Esa-Pekka Mattila-0039

Mirva Antila aloitti IBM Suomen toimitusjohtajana tammikuussa 2017. Hän on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri Helsingin kauppakorkeakoulusta. Ennen toimitusjohtajuuttaan hän toimi eri tehtävissä Suomessa ja Ruotsissa sekä viimeisimpänä IBM Suomen varatoimitusjohtajana. Antila on myös työskennellyt markkinoinnin ja myynnin tehtävissä Sanomalla.

Haluatko kirjoittaa tai kuvata Kylteriin? Onko sinulla juttuvinkki?

Näköislehti

Kylterin kansi