Kansanedustaja Susanna Koski kaipaa tasaisempaa verotusta ja progressiivisempaa huolenpitoa.

TEKSTI ALEKSI LINTUNEN
KUVAT ESA-PEKKA MATTILA

 

Mistä politiikassa on tällä hetkellä kyse, Susanna Koski?

Politiikan ulottuvuudet ja nyanssit ovat muuttuneet todella paljon ja keskustelua käydään nykyään laajasti sosiaalista mediaa myöten. Pidän erikoisena sitä, ettei demokraattisesti valittu eduskunta juuri nyt pääse hoitamaan asioita täällä, minne ne kuuluvat. Yhteiskuntasopimus on vahvasti ulkoparlamentaaristen toimijoiden käsissä. Pohjimmiltaanhan kyse on siitä, miten tästä ”hyvinvointikakusta” riittää kaikille ja kuka sen lopulta leipoo? Leipureita tarvitaan lisää, jotta jaettavaa riittää niille, jotka huolenpitoa eniten tarvitsevat.

Kuunnellaanko asiantuntijoita päätöksenteossa riittävästi?

Kyllä päätöksenteko on täällä nimenomaan poliittista. Asiantuntijoita kuullaan valtava määrä. Niiden huomiointi onkin täysin eri asia. Olin juuri maanpuolustuskurssilla, jolla oli erilaisia yhteiskunnallisia toimijoita. Simuloimme siellä päätöksentekoa vaihtuvissa kriisitilanteissa muun muassa hallituksen osalta. Olihan sielläkin valtava kirjo erilaisia ihmisiä arvoineen. Silti asioihin suhtauduttiin pragmaattisesti ilman politikointia. On siis aina mahdollista hoitaa asioita vaaditulla vakavuudella ilman poliittisia irtopisteitä, ainakin teoriassa.

Miksei taloustieteellisiä perusteita hyödynnetä poliittisessa keskustelussa enemmän?

Täytyy kuitenkin muistaa, että aina tarpeen mukaan löytyy sopiva asiantuntija kertomaan juuri tilanteeseen sopivia näkökulmia halutulla tavalla. Kaikkia näkemyksiä ei politikoinnilla toki voi sivuuttaa. Olihan Jutta Urpilainenkin valtiovarainministerinä aloittaessaan poliittisesti latautunut. Asiantuntija-avun kautta poliittiset näkemykset muuttuivat valistuneemmiksi. Valitettavasti hänen kohdallaan järkevä politiikka kostautui henkilökohtaisena tappiona.

Mitä nykyään merkitsee konservatiivi ja liberaali, sekä oikeisto ja vasemmisto?

Tällainen asettelu on kovin yksiulotteista. En itse osaa kategorisesti sijoittaa itseäni mihinkään tiettyyn muottiin. Olen talousliberaali mutta arvojen suhteen konservatiivi koskien ahkeruutta, yritteliäisyyttä ja sivistystä. Nämä viittaavat yksilöllisiin, arvostettaviin ominaisuuksiin, eli asioihin, joilla Suomi on alun perin rakennettu. Nuorkonservatiivi kuvaa arvomaailmaani hyvin. Tähän liittyy myös liberaali vapaus. Siksi lokerointi yhteen käsitteeseen ei ole tätä päivää

Mitä ajattelet tulevista leikkauksista?

Niukkuutta jaettaessa ja uuden hyvinvoinnin puuttuessa vain välttämättömyyteen on varaa. Mielestäni valtion ei tarvitse sekaantua aivan kaikkeen, vaan antaa yksilön toimeliaisuudelle tilaa. Kannattaa suhteuttaa asioita: opiskelijat saavat yhä valtavasti yhteiskunnalta, ja opiskeluaika on aivan pikkuriikkinen pätkä siitä, mitä ihminen voi elämässään tehdä. Elämme avoimessa maailmassa, jossa tietoa on saatavilla lähes kaikkialta ja kaikkialle maailmaan. Miten tällainen kansakunta ajattelee, että vain yhteiskunnan tarjoamana yksilö voi sivistyä?

Mitä tavoitteita sinulla on?

Tärkein tavoitteeni on tehdä tästä maasta oikeudenmukaisempi siten, että ihmisillä on tilaa hengittää, elää ja yrittää – myös tulevilla sukupolvilla. Ja se on itseasiassa juuri viimeaikojen keskustelussa unohtunut. Nyt syödään lapsilta ja lapsenlapsilta.

Miten kauppatieteilijän kannattaa pyrkiä politiikkaan?

Politiikkaan pyrkiminen on pitkä tie. Sillä välillä ja aivan ensimmäisenä kannattaa mennä yksityiselle sektorille töihin – mitä vaativampia tehtäviä, sen parempi. Ihminen, joka ei ole koskaan tuntenut nahoissaan tulosvastuuta, ei tiedä mitä se on. Tämä on hyvä muistaa myös politiikassa. Kannattaa hankkia monipuolista kokemusta ja osaamista työelämästä ja poliittisesta toiminnasta. Omia intohimojaan kannattaa kuunnella ja toteuttaa.

Susanna koski 2 (C) Esa-Pekka Mattila- (1)

Susanna Koski on Kokoomuksen kansanedustaja ja Vaasan kaupunginvaltuutettu. Koulutukseltaan hän on hallintotieteiden maisteri Vaasan yliopistosta. Koski on toiminut muun muassa Kokoomusnuorten puheenjohtajana ja on tällä hetkellä Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan, sekä liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen. Ennen tätä hän on toiminut muun muassa metalliteollisuudessa prosessien kehittäjänä ja kokemusta on kertynyt myös myynti- ja markkinointitehtävissä, sekä pankki- ja rahoitusalalta.

Haluatko kirjoittaa tai kuvata Kylteriin? Onko sinulla juttuvinkki?

Näköislehti

Kylterin kansi