Jos ei äänestä, jättäytyy tietoisesti
päätöksenteon ulkopuolelle,
kirjoittaa Jyri Heimo.

 

TEKSTI JYRI HEIMO

 

Toimiiko KY:llä demokratia vai päättävätkö meillä pienet piirit? Tämä on yksi KY-yhteisön ikuisuuskysymyksistä. Hallitus näyttäytyy etäiseltä, edustajiston toiminta on epäselvää ja vaikuttaa siltä, että päätökset valmistellaan ja tehdään salassa. Avointa keskustelua käydään harvakseltaan ja tiedonkulku on puutteellista.

Sosiaalinen media ja anonyymit kanavat ovat tuoneet oman lisämausteensa toimintaan. Kynnys uuden gaten syntymiselle on lähes olematon ja pienikin lipsahdus kostautuu nopeasti. Tämä ei poista hallituksen tai edustajiston vastuuta, vaan päinvastoin lisää läpinäkyvyyden ja toimivien päätöksenteon prosessien tarvetta. Hallituksella on asiassa paljon kehitettävää.

Pohjimmiltaan kyse on mahdollisuudesta vaikuttaa. Kun hallitus tekee päätöksiä, sen tulee huomioida, että kaikki olennaiset tahot pääsevät vaikuttamaan lopputulokseen. Jos taas jäsenistö haluaa muutosta, täytyy asiassa toimia proaktiivisesti. Keskustelu kaveriporukan kanssa lounaalla tai huutelu Jodelissa ei riitä. Jos haluaa vaikuttaa asioihin, pitää ottaa aikuisten keinot käyttöön.

Tärkein vaikutuskanava on äänestäminen. Vaikka sen merkitystä korostetaan usein, äänestäminen on KY:llä erityisen tärkeää. Meillä yksikin ääni on merkittävä. Yksi ääni voi olla kynnyksenä edustajistoon pääsemisessä. Yksi ääni saattaa vaikuttaa AYY:n edustajiston paikkamäärään. Ja mikä tärkeintä: jos et ole äänestänyt, sinulla ei ole oikeutta valittaa päätöksistä. Silloin olet tietoisesti jättäytynyt päätöksenteon ulkopuolelle, ja annat muiden viedä.

Toinen keino vaikuttaa on osallistua keskusteluun. KY Today on hyvä paikka aloittaa dialogia, joka varmasti nähdään. Hallituksen jäseniin ja edaattoreihin voi olla myös suoraan yhteydessä. Molempien tehtävänä on käydä keskustelua ja kuulla mielipiteitä, toiveita ja murheita, joten kannattaa nykäistä rohkeasti hihasta tapahtumissa. Voimme vaikuttaa vain niihin asioihin, joista tiedämme.

Kolmas taso on lähteä itse vaikuttamaan. Jos meno mättää ja tiedät miten asiat tulisi tehdä, laita asiat kuntoon. Lähde edustajistoon tai hae hallitukseen. Ensin mainittu on kevyttä mutta merkittävää, jälkimmäisessä pääsee vaikuttamaan KY:n asioihin päivittäin.

KY:llä ja AYY:llä on menossa vaalivuosi. Kesän ja syksyn mittaan alkaa KY:n kanavissa näkyä yhä enemmän vaalimainontaa. KY-porukan aktiivisuus ja kyvyt ovat sitä luokkaa, että odotan näkeväni suuren määrään hakijoita ja aiempaakin suuremman äänisaaliin varsinaisissa vaaleissa. KY:n vaikuttavuus perustuu teihin, hyvä jäsenistö. Ottakaa teille kuuluva valta sekä KY:llä että AYY:llä #KYTKY2017.

Kirjoittaja on KY:n hallituksen puheenjohtaja.

Haluatko kirjoittaa tai kuvata Kylteriin? Onko sinulla juttuvinkki?

Näköislehti

Kylterin kansi