TEKSTI: KARI KARTTUNEN

 

Viime syksynä seurasin sivusta KY Todayta ja anonyymiä kanavaa jonka-nimeä-en-mainitse sekä niissä käytyä keskustelua häiriökäyttäytymisestä KY:n juhlissa. Vaikka asiaan puututtiin välittömästi, yleisesti ottaen tapahtumissa ei enää vallinnutkaan se safe space -mentaliteetti, johon itse olen opiskeluaikoinani tottunut ja luottanut. Viime kuussa esille nousi myös kysymys siitä, millaista retoriikkaa KY:n tapahtumissa on soveliasta käyttää – olivat ne sitten julkisia tai ei.

En jaksa uskoa, että ihmiset olisivat pohjimmiltaan muuttuneet yhdessä vuodessa esimerkillisistä opiskelijoista apartheidia fanittaviksi riitapukareiksi. Kyse on ehkä enemmänkin siitä, että asioista on alettu puhua ja yhteiskunnan aikaisemmin lähes tabuina pidettyjä epäkohtia on nostettu rohkeammin esille. Kyse ei ole KY:n sisäisestä ilmiöstä, vaan laajemmasta liikkeestä, kuten viime syksyn #metoo-kampanja osoitti.

Strategiamme peruskivenä on tarjota paras mahdollinen opiskelijakokemus yhteisömme jäsenille. Tämä ei ole helppo tehtävä, sillä yli kolmentuhannen yksilön sekaan mahtuu lukematon määrä erilaisia taustoja, ideologioita ja arvoja. Avoin keskustelukulttuuri ja kyky argumentoida omien mielipiteidensä puolesta on parempi tapa käsitellä monimutkaisiakin asioita kuin julistaa ne oikeiksi tai vääriksi. Eri aiheiden pinnallinen kritisointi ja eipäsjuupas-väittely on tapa, jolla varmistetaan, etteivät asiat oikeasti muutu.

Vastuu paremmasta yhteisöstä ja sen rakentamisesta lepää meidän kaikkien harteilla. KY on lopulta kuitenkin vain seinät ja katto, jotka mahdollistavat tälle yhteisölle kodin rakentamisen. KY:n toimistolla on sitouduttu tekemään töitä sen eteen, että KY olisi paras mahdollinen versio itsestään ja että kehitymme jatkuvasti kohti vielä parempaa yhteisöä. Täytyy kuitenkin muistaa, että olemme kaikki tässä veneessä yhdessä. Muistetaan siis ottaa ympärillämme olevat ihmiset huomioon, kunnioittaa toisiamme ja pitää jokainen huolta parhaan mahdollisen KY:n rakentamisesta.

Kari Karttunen on KY:n hallituksen vuoden 2018 puheenjohtaja.

Haluatko kirjoittaa tai kuvata Kylteriin? Onko sinulla juttuvinkki?

Näköislehti

Kylterin kansi