NÄYTTÄMÖ EI OLE suosiollinen alusta liike-elämän ja rahamaailman toimijoille. Viimeistään Shakespearen Shylockista; juutalaisesta koronkiskurista, joka vaatii lainan takaukseksi velallisen lihaa; lähtien kapitalistin perinteinen tehtävä draamassa on olla ahne, ilkeä ja yhteisen edun vastainen. Samaa mielikuvaa ovat agitoineet myös Susanna Kuparisen dokumentaariset Valtuusto ja Eduskunta-näytelmät sekä tällä hetkellä Kansallisteatterissa esitettävä Yhdestoista hetki.

Tähän narratiiviin löytyy yksi tuore poikkeus. The Lehman Trilogy keskittyy Lehman Brothers -investointipankin perustajasuvun historiaan. Alun perin italialaisena radiokuunnelmana kerrottu tarina on täyttänyt katsomoita Lontoossa ja New Yorkissa. Tänä syksynä esitys on mahdollista nähdä myös Suomessa, kun Finnkino esittää 30. syyskuuta Lontoossa kuvatun videotaltioinnin. Lisäksi esityksen ensimmäinen näytös on mahdollista nähdä suomalaisen Teatteri Metamorfoosin tuotantona lokakuussa Espoossa ja Tampereella.

Toisin kuin viime vuosikymmenen talousaiheinen hittinäytelmä Enron, The Lehman Trilogy ei keskity yritysbehemotin lopun vaiheisiin ja tuhoon. Sen sijaan keskiössä ovat ensimmäiset sata vuotta – tai tarkemmin sanottuna kolme ensimmäistä sukupolvea.

LEHMAN BROTHERS SYNTYI 1840-luvulla alabamalaisena kangaskauppana, perustajanaan saksanjuutalainen siirtolainen Henry Lehman. Kun kaksi hänen veljeään muuttavat myös Yhdysvaltoihin, yritys erikoistuu puuvillan välittämiseen etelän plantaasien ja pohjoisen tekstiilitehtaiden välillä. Seuraava sukupolvi keskittää toiminnan New Yorkiin ja tuo mukanaan yhä uusia liiketoimintoja, ja kolmas sukupolvi Lehmaneja vie liiketoiminnan yhä korkeammalle, kauas maanpinnasta ja konkreettisten hyödykkeiden vaihdannasta.

Ja sitten musiikki lakkaa soimasta.

Lehman Brothersin tarina on moderni Ikaros-saaga, mutta huomionarvoista on, mitä kaikkea muuta The Lehman Trilogy pystyy kuvaamaan. Esitys on kuvaus amerikkalaisen yhteiskunnan täydellisestä murroksesta aina orjuuden ajasta tietokoneisiin sekä siitä, miten liike-elämä kykeni hyödyntämään muutoksen tarjoamat mahdollisuudet.
Modernin kapitalismin kuvauksen kääntöpuolena esitys on tarina siirtolaisista, jotka uutta luodessaan hylkäävät vanhat perinteensä ja arvonsa. Lapset ovat vanhempiaan taitavampia lukemaan tulevaisuutta, mutta samalla vieraantuvat omista juuristaan.

Sukupolvien kuvauksessa The Lehman Trilogy rakentaa myös uskottavan kuvauksen erilaisiin johtajapersooniin ja tapoihin hahmottaa maailma. Niin pikkutarkka strategikko kuin eksentrinen visionääri löytävät omat vahvuutensa johtaa ja kehittää bisnestä.

TOTEUTUKSELTAAN ESITYS NOJAA täysin kolmen näyttelijän varaan, jotka esittävät niin eri sukupolvien Lehmaneita kuin heidän puolisoitaan, asiakkaitaan ja kilpailijoitaan. Yhteensä hahmoja on Lontoon kolmen ja puolen tunnin mittaisessa alkuperäisversiossa noin 70, mikä tekee siitä yhden viime vuosien kunnianhimoisimmista puheteatteriesityksistä.

Espoossa nähtävä suomalaistuotanto keskittyy ensimmäisen Lehman-sukupolven tarinaan, minkä myötä esityksen kesto jää noin 1,5 tuntiin.

Finnkino Event Cinema: The Lehman Trilogy 30. Syyskuuta Maximessa
Teatteri Metamorfoosi: Lehman Trilogy – erään pankin tuho. 18.10 Revontulihallissa

Haluatko kirjoittaa tai kuvata Kylteriin? Onko sinulla juttuvinkki?

Näköislehti

Kylterin kansi