Toisen vuoden laskentatoimen pääaineopiskelijalle Antti-Jussi Kemppaiselle kauppakorkeakoulu on jo toisen urapolun alku. Hän on nimittäin
viettänyt viimeiset kymmenen vuotta elämästään ammattiurheilijana hyppyreitä
ja halfpipeä laskien.

TEKSTI ALBA BUQAJ
KUVAT MILES HOLDEN

Kuusamosta kotoisin olevan kauppatieteiden opiskelija Antti-Jussi ’’AJ’’ Kemppaisen, 26, ura freestyle-laskijana sai kipinän, kun hän näki nuorena muiden laskevan.

”Se näytti mielestäni niin siistiltä, että ihastuin siihen saman tien”, AJ kertoo.

Jo vuonna 2005 Kemppainen matkusti ensimmäisen kerran ulkomaille lajin viemänä. Ensimmäinen sija vuoden 2008 US Open –kisoissa oli ratkaiseva voitto Kemppaisen uran kannalta.

”Sitten mentiin”, Kemppainen sanoo.

Voittoa seurasi kisaamista ympäri maailmaa aina vuoden 2014 Sotšin olympialaisiin asti. Kisavuodet toistivat samaa kaavaa. Hyvien harjoittelumahdollisuuksien perässä Kemppainen laskukavereineen matkasi Uuteen-Seelantiin, Keski-Eurooppaan ja Jenkkeihin Coloradoon ja loppukeväästä hänellä oli tapana palata Lappiin kevätlumille. Hän huomasi harjoittelun olevan tehokkaampaa kotona, kun energiaa ei kulunut muun elämän pyörittämiseen kuten reissussa. AJ tietää, ettei kahden asian välillä tasapainotteleminen sovi hänelle.

“Jos teen jotain, keskityn siihen täysillä.”

Seitsemän vuoden ammattilaisuran jälkeen AJ oli saanut lajista irti enemmän kuin oli osannut toivoa ja hän oli valmis aloittamaan koulunkäynnin.

”Nyt saan lopettaa tähän, jos haluan”, hän kuvailee ajatuksiaan kilpailemisesta.

Kauppakorkeassa Kemppaista viehätti alun perin mahdollisuus opiskella markkinointia. Sponsorien vaikuttavat markkinointikampanjat kisoissa olivat jotain, mistä hän halusi oppia enemmän. Antoisampia oppimiskokemuksia ja oivalluksia hän sai kuitenkin lopulta muista aineista.

”Taloustiede ja rahoitus ovat vieneet meikäläisen mennessään”, AJ myöntää. Vaikka urheilijakuplan sisältä

Kemppaisen oli vaikea kuvitella päätyvänsä vielä opiskelijaksi, hän on kuitenkin ymmärtänyt, että onnistumisen tunteet eivät rajoitu enää pelkästään urheiluun. Jopa kliseeksi muodostunutta ajatusta siitä, että urheilija jäisi niin sanotusti tyhjän päälle jätettyään intensiiviset urheilijavuodet taakseen, AJ ei omalla kohdallaan allekirjoita.

Onnistumisen tunteet eivät rajoitu enää pelkästään urheiluun.

Urheilua ja koulunkäyntiä Kemppainen on yhdistellyt vaihtelevasti. KY-Skin hallituksessakin vaikuttava AJ panosti ensimmäisenä opiskeluvuotenaan vuorotellen molempiin, mutta huomasi pian, että kauppakorkeakoulussa opiskelu vaatii aikaa ja keskittymistä. Nyt hän on päättänyt panostaa koulunkäyntiin.

”Toki haluaisin oppia joskus keskittymään useampaan asiaan kunnolla samanaikaisesti”, hän pohtii.

AJ Kemppainen tunnetaan maanläheisenä ja vaatimattomana kaverina, joka tuntuu kiusaantuvan liiasta huomiosta. Mikäli kanssaopiskelijat ovat saaneet tietää hänen menestyksekkäästä ammattiurheilijataustastaan, se ei varmasti ole johtunut siitä, että hän olisi sitä kuuluttanut.

”Kun tulee tuolta pohjoisesta, niin on oppinut sen, että saa heti kuulla siitä, jos alkaa leijumaan”, AJ sanoo.

Hän myös huomauttaa, että kauppakorkeassa aloitettuamme olemme kuitenkin kaikki lähteneet samalta lähtöviivalta, eikä aiemmilla tekemisillä tulisi olla liikaa painoarvoa.

Haluatko kirjoittaa tai kuvata Kylteriin? Onko sinulla juttuvinkki?

Näköislehti

Kylterin kansi