Oona Frilander on 26-vuotias kauppatieteiden maisteri, konsultti ja Instagramista tuttu hedelmätaitelija @fruitlander. Tähän Kylteriin Oona loi tuoreille mursuille dollarinvihreän Waldo the Walrus -mursun.

 

TEKSTI: TUULI SERISTÖ
KUVAT: TUULI SERISTÖ, OONA FRILANDER / @FRUITLANDER

 

hedelmakuiskaaja2_(c)_tuuli_seristö

Mitä oikein on hedelmätaide?

Hedelmäkaiverrus on lähtöisin Aasiasta, missä on jo satoja vuosia tehty hedelmistä koristeita, esimerkiksi kukkia ja lintuja. Veistän eläinhahmoja hedelmistä ja vihanneksista, ja mielestäni oma tyylini on leikittelevämpi ja vitsikkäämpi. Tässä taiteenlajissa on myös erikoista se, että se ei säily pitkään. Ikuistan teokseni valokuvalla, minkä jälkeen syön ne!

Omaperäistä ja hilpeää harrastustasi seuraa peräti tuhat ihmistä Instagramissa. Mikä sai kauppatieteen maisterin tökkimään vihanneksia cocktailtikuilla?

Näin vuonna 2014 Pinterestissä kuvan banaanidelfiinistä ja tein samanlaisen ihan huvikseni. Sen jälkeen aloin googlata samantyyppisiä juttuja ja tein vesimelonista hain, mistä siirryin oman mielikuvitukseni toteuttamiseen.

Mikä on ollut tekniseltä toteutukseltaan vaativin teoksesi?

Tein kerran yhteistyössä Karhu-oluen kanssa kurpitsakaiverruksen, mikä oli haastavaa, sillä en ollut juuri käyttänyt kyseistä tekniikkaa aiemmin. Yksi mielestäni hienoimmista ja myös työläimmistä eläinhahmoista oli kesäkurpitsasta tekemäni hauki, sillä pieniin yksityiskohtiin kului kovasti aikaa.

Liittyykö johonkin työhösi jokin hauska tarina?

Ollessani vaeltamassa Karhunkierroksella tein puolukoista miniatyyrinallen. Nykyään teen usein “Fruitlander travels”-tyyppisiä teoksia. Uudet paikat ja hienot taustat antavat minulle inspiraatiota. Esimerkiksi New Yorkissa ollessani tein avokadosta King Kongin eli Avo Kongin, jonka kuvasin Central Parkissa. Kiotossa tein kurkusta Totoro-hahmon, joka puolestaan sai patsastella kultaisen temppelin edessä.

hedelmakuiskaaja1_rajaamaton_jatkettu2(c)_tuuli_seristö

Kauppiksen mursut on tyypillisesti tehty elintasovatsasta, rautamaksasta ja dollaritatskasta. Mistä tämä mursu syntyi?

Mursun vartalo ja raajat on tehty avomaankurkusta. Hampaat ovat valkosipulia ja viikset tilliä. Silmät piirsin kynsilakalla ja kajaalilla. Kiinnitin raajat hammastikuilla ja viikset liimalla – tämä oli muuten ensimmäinen kerta, kun käytin teoksessani liimaa! Mursun rakenne on aika yksinkertainen, joten työhön meni ainoastaan noin 15 minuuttia.

Mielenkiintoista! Kylterimursun rakenne tosiaan on kaikessa yksinkertaisuudessaan todenmukainen.

Kiitos Oona!

fruitlander-kollaasi

Haluatko kirjoittaa tai kuvata Kylteriin? Onko sinulla juttuvinkki?

Näköislehti

Kylterin kansi