Mari Hirvonen Totemen asussa ja Topi Ronkainen puku päällä erillisissä kuvissa

Harjoittelussa ulkomailla – Mari Hirvonen ja Topi Ronkainen kertovat, millaista on työskennellä maailmalla

Vuosittain yli 300 Aallon kauppislaista suorittaa vaihtolukukauden ulkomailla. Opintoihinsa ulkomaanharjoittelun sisällyttää kuitenkin vain murto-osa tästä. Kaksi opiskelijaa kertoo nyt kokemuksistaan harjoittelijana ulkomailla.

Mari Hirvonen

Toteme, Tukholma

Mari Hirvonen löysi unelmiensa harjoittelupaikan muotibrändi Totemelta Tukholmasta. Työskentely kasvavassa yrityksessä oli intensiivistä mutta palkitsevaa.

Mari Hirvonen oli jo pitkään ollut kiinnostunut muodista. Hän opiskeli Aallon Fashion Management -maisteriohjelmassa, kun kiinnostava harjoittelupaikka löytyi pienen sattuman kautta Instagramista. Jo ennestään Totemen vaatteita omistava Hirvonen oli innoissaan. Hän pakkasi tavarat ja siirtyi Itämeren toiselle puolen vain reilun kuukauden varoitusajalla.

Hirvosen harjoittelu keskittyi Totemen verkkokauppaan. ”Valvoin kaikkien tuotteiden launchit. Latasin tuotteet sivuille ja pidin huolta, että ne ovat siellä ajallaan silloin kuin pitää”, Hirvonen kertoo. Lisäksi tehtäviin kuului esimerkiksi verkkokaupan raportointia ja tuotteiden sommittelua nettisivuilla. 

Vaikka yliopisto antoi Hirvoselle laajan katsauksen markkinoinnin teoriaan, kokee hän oppineensa nykyisen työnsä salat pitkälti käytännön kautta. Totemella tehtiin töitä startup-henkisesti ja myös vakituiset työntekijät saivat jatkuvasti opetella uusia prosesseja. Työn jälki oli käsin kosketeltavissa. ”Se oli kivaa aikaa, kun näki selvästi yrityksen kasvamisen ihan vuodenkin sisällä”, Hirvonen kuvailee. 

Kolmen kuukauden harjoittelun jälkeen Hirvonen sai jatkaa Totemella vakituisena verkkokaupan assistenttina. Samalla työ muuttui itsenäisemmäksi. Yhteensä yrityksessä vierähti melkein puolitoista vuotta.

Tukholmaa Hirvonen kuvailee kauniiksi kaupungiksi. Samankaltaisuus suhteessa Helsinkiin teki kaupunkiin muuttamisesta helppoa. Yhden haittapuolen Hirvonen kuitenkin nostaa esille. ”Asuntoja oli melko vaikea saada. Se on kallista, varsinkin jos haluaa keskustasta kivalta paikalta asunnon”, hän toteaa. 

Innostavan harjoittelupaikan osuessa kohdalle Hirvonen kannustaa muitakin tarttumaan tilaisuuteen. ”Vaikka ulkomaille lähtemiseen liittyy päänvaivaa, suosittelen sitä kaikille. Se avaa todella paljon mahdollisuuksia”, nykyään Lontoossa työskentelevä Hirvonen hehkuttaa.

Topi Ronkainen

Amazon Web Services (AWS), Madrid

Topi Ronkainen suoritti harjoittelun Amazon Web Servicesillä Madridissa viime kesänä. Suuryrityksen arkeen hän pääsi tutustumaan AWS:n myyntiorganisaatiosta käsin.

Topi Ronkainen lähti Amazon Web Servicesille harjoitteluun osana CEMS-maisteriohjelmaa. Vajaan kolmen kuukauden harjoittelujakson aikana Amazon ja sen organisaatiokultturi tulivat Ronkaiselle hyvin tutuiksi. ”Oli paljon sellaista, että testattiin ja tehtiin koulutuksia Amazonin yrityskulttuuriin liittyen”, hän kertoo. Lisäksi Ronkainen osallistui yhdessä muiden harjoittelijoiden kanssa yrityksen sisäiseen Amazon-projektin, jossa kehitettiin yhtä liiketoiminnan osa-aluetta. Hän kokee oppineensa harjoittelunsa aikana paljon sekä Amazonista että AWS:n tuotteista, pilvipalveluista. 

Madridista puhuttaessa ensimmäisenä nousee esiin kaupungin tukala kuumuus. Ronkainen kuvailee kesän helteitä uuvuttaviksi. Kun neljänkymmenen asteen helteistä päästiin, Madrid osoittautui kuitenkin varsin miellyttäväksi kaupungiksi. ”Hyvät kulkuyhteydet, kaunis arkkitehtuuri, museot, vaellusreitit”, Ronkainen listaa. Hintatasokin oli moneen muuhun suurkaupunkiin verrattuna kohtalainen.

Kolme kuukautta Madridissa muutti Ronkaisen suhtautumista ulkomailla työskentelyyn. ”Ennen olin aina ajatellut, että haluaisin jäädä Suomeen tekemään töitä. Harjoittelussa opin, että minua voisi kiinnostaa ulkomaille lähteminen”, Ronkainen kertoo. Hän pohtii, että joitakin voi jännittää ulkomaille suuryritykseen töihin lähteminen. Ronkainen kertoo kuitenkin ilahtuneensa huomatessaan, että suomalaisella koulutuspohjalla pärjää hyvin.

Jos Ronkainen voisi tehdä jotakin toisin, hän harjoittelisi paikallista kieltä ennen harjoitteluun lähtöä. Ilman espanjan kielen taitoa paikallisiin tutustuminen tuntui haastavalta. Kansainvälisenä suuryrityksenä Amazonin työkieli on kuitenkin englanti, ja työpaikalla oli helppoa tulla toimeen englanniksi. Yksin ei myöskään tarvinnut olla, sillä harjoittelijoita Amazonilla oli yhteensä noin sata, kun mukaan laskettiin myös Madridin retail-puolen harjoittelijat.

Kokonaisuudessaan Ronkaisen harjoittelukokemus oli positiivinen. Nyt tähtäimessä on uusi harjoittelupaikka, sekin ulkomailla. ”Harjoittelu avasi perspektiiviä moneen asiaan. Haluaisin ehdottomasti mennä uudestaan. Sen jälkeen voin tehdä päätöksen, haluanko jäädä Suomeen vai mennä ulkomaille”, Ronkainen tiivistää tulevaisuudensuunnitelmansa.

Apurahan turvin harjoitteluun

Kauppikselta voi hakea apurahaa ulkomaan harjoitteluun. Erasmus-maihin lähtevät hakevat Erasmus-apurahaa. Suurlähetystöharjoitteluissa tukena on taas harjoitteluvoucher, jonka haku on erikseen. Lisää tietoa apurahoista löytyy Intosta.

11/2022 | Ilmiöt

 

Teksti: Sara Argillander

Kuvat: Mari Hirvonen ja Henrik Asklöf

Haluatko kirjoittaa tai kuvata Kylteriin? Onko sinulla juttuvinkki?

Näköislehti

Kylterin kansi