FactoryFinder löytää eettistä tarkastelua kestävän tuotannon yritykselle kuin yritykselle

 

Nykyään “Made in” -merkinnästä ei voi liikaa päätellä. Italiassa tuotettujen silkkihousujen saumat saatetaankin teettää laittoman pakolaisen voimalla. Muun muassa tähän epäkohtaan haluaa Summer of Startups ’16 -kilpailun voittaja FactoryFinder puuttua –  mutta miten pieni startup voi tähän vaikuttaa?

 

TEKSTI & KUVA ALEKSI LINTUNEN

 

Kun Vietnam liittyi Tyynenmeren vapaakauppasopimukseen ja alkoi kasvaa yhdeksi merkittävimmistä aasialaisista tuotantomaista, Jesse Tran ja Kien Bui näkivät mahdollisuuksia kotimaansa kasvupotentiaalin hyödyntämiseen. Vietnamin odotetaan nousevan seuraavaksi suureksi globaaliksi tuottajaksi Kiinan ohella, ja tästä syystä Tran halusi ehdottomasti olla mukana kehittämässä sitä kestävällä tavalla.

Aaltoes-ekosysteemi todisti tehonsa tässä tarinassa. Ensin Team-up –tapahtuma yhdisti Tranin kahteen hänelle ennestään tuntemattomaan mieheen: Niklas Sivéniin ja Mikael Uusivuoreen. He jakoivat ajatuksen kestävän tuotannon tarpeellisuudesta ja näin FactoryFinder syntyi. Sen kantavana ajatuksena oli hyödyntää Tranin ja Buin Aasian tuntemusta ja perustaa yritys, joka tarjoaa minkä tahansa kokoiselle yritykselle tuotantomahdollisuudet mahdollisimman kestävästi ja vaivattomasti. Yrityksessä näkivät potentiaalia myös muut — kesällä 2016 Factory Finder voitti Summer of Startups –yrityskiihdyttämökilpailun.

FactoryFinder kykenee auttamaan hyvin erilaisia asiakasryhmiä. Tällä hetkellä se on keskittynyt muotiin ja palvelee pieniä ja keskisuuria yrityksiä aina Suomen suurimpiin muotiyrityksiin asti. Asiakkaalla voi olla valmiit piirustukset ja prototyypit tuotteesta, tai sitten vain vasta hahmotelma ideasta. Jo näistä lähtökohdista FactoryFinder kykenee viemään tuotteen tuotantoon yhdessä asiakkaan kanssa. Tulevaisuudessa FactoryFinder aikoo laajentaa asiantuntemustaan aktiivisemmin muihinkin tuoteryhmiin, mutta nytkin asiakkaita on riittänyt.

“Pk-yritykset tulevat todella aktiivisesti pyytämään apuamme. Suomessa ei vielä ole juurikaan hyviä agentuureja, joihin aloittelevilla yrityksillä olisi varaa. On mahtavaa, että voimme auttaa näitä pieniä toimijoita”, Tran kertoo.

Tällä hetkellä kaikki FactoryFinderin noin sadasta yhteistyötehtaasta sijaitsevat Vietnamissa, mutta ajan mittaan yritys haluaa laajentaa toimintojaan esimerkiksi Kaakkois-Aasiaan.

“Kiina kärsii nyt valtavista saasteongelmista, eivätkä tuotanto-olosuhteet todellakaan ole kaikkialla edes tyydyttävällä tasolla”, kertoo Tran.”Haluamme kiinnittää erityistä huomiota siihen, että Vietnam kehittyy hyvin. Samalla huolehdimme, että toiminta on tehokasta ja eettistä.”

 

Sen sijaan, että valitsee valmiiksi tallatun
polun voi oman polkunsa luoda itse.

Tuotanto-olosuhteet herättävät FactoryFinderilla paljon keskustelua. Tran ja Uusivuori kertovat, ettei esimerkiksi housuissasi lukeva ’Made in Italy’ todellakaan tarkoita sitä, että olosuhteet olisivat olleet yhtään sen parempia kuin ne ovat Aasiassa. Italiassa on esimerkiksi tuotantokyliä, joissa työskentelee kymmeniä tuhansia idästä tulleita laittomia siirtolaisia ihan samanlaisissa olosuhteissa kuin mitä ne Kiinassakin pahimmillaan voivat olla.

FactoryFinderin asiakkaat löytyvät Suomesta, Ruotsista, Tanskasta ja Alankomaista. Tran kertoo, että nyt keskitytään toiminnan tehokkuuden ja palvelun laadun edistämiseen. Myöhemmin suunnitelmissa on laajentuminen Yhdysvaltoihin, jossa FactoryFinderin suurin potentiaalinen markkina-alue on. Tulevaisuudessa nuoret yrittäjät tähtäävät New Yorkiin ja Californiaan, vaikka kilpailu onkin siellä jo aivan eri luokkaa.

FactoryFinderilla osataan yhdistää eri kulttuurien hyviä puolia ja haastetaan toinen toistaan parempiin suorituksiin. Toimitusjohtaja toimiva Tran on kotoisin Etelä-Vietnamista mutta opiskeli kansainvälisen liiketoiminnan tutkintonsa kokonaan Aalto-yliopistossa. Teknologiasta vastaava Kien Bui on puolestaan opiskellut Hanoin yliopistossa ja Aalto-yliopistossa insinööritieteitä. Yrityksen talousjohtaja Niklas Sivén on puolestaan rahoituksen maisteriopiskelija Aalto-yliopistosta ja vastaa luonnollisesti yrityksen rahoituksesta. Operatiivisesta toiminnasta vastaava Mikael Uusivuori on opiskellut kansainvälistä liiketoimintaa Ruotsissa Jönköpingin yliopistossa.

Haastattelun aikana käy selväksi, että FactoryFinderin yrittäjät näyttävät tekevän työtään innostuneesti ja tuntevat vastuuta toiminnastaan. Kestävä kehitys tuotantomaissa on tavoite, joka yrityksessä otetaan vakavasti, onhan se myös yksi syy FactoryFinderin olemassaoloon. Yrityksessä tiivistyy ajatus siitä, että pienempiä autetaan ja kaikki toiminta on mahdollista toteuttaa sekä helposti, että kestävällä tavalla — ja tätä ei enää yhdenkään uuden yrityksen ole varaa unohtaa.

factory-vari

Haluatko kirjoittaa tai kuvata Kylteriin? Onko sinulla juttuvinkki?

Näköislehti

Kylterin kansi