TEKSTI: JENNI TOIVONEN & MARKUS MYLLYNIEMI
KUVITUS: SIRU TIRRONEN

Kesällä kihloihin ja talvella naimisiin. Tällaiset horoskoopit ovat meille kaikille varmasti tuttuja iltalehtien takasivuilta. Toiset seuraavat niiden neuvoja kuin Raamattua, kun taas monet vähät välittävät, milloin on otollisin aika kuunkierrosta tehdä uusintatentti. Ajatus horoskooppien taustalla on kuitenkin mielenkiintoinen. Kenenkään avio-onnea niiden avulla pystyy tuskin ennustamaan, mutta ihmisen persoonaa pystyy kuitenkin jopa tieteellisten tutkimusten valossa ennakoimaan tämän syntymäajan perusteella.

Budapestin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan keväällä ja kesällä syntyneet lapset ovat keskimäärin onnellisempia ja luonteeltaan positiivisempia. Syksyllä ja talvella maailmaan tupsahtaneet ovat taas keskimäärin onnettomampia ja pessimistisempiä kuin kasvukauden lapset, mikä on huono uutinen kirjoittajan kaltaisille viinajärvessä uiville vesimiehille.

Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että ihmisen koulutusala korreloi myös tämän persoonallisuuden kanssa. Kaupallisille aloille hakeutuvat luonnollisesti ekstrovertit supliikkimiehet ja tekniikan puolelle introvertit koodinpurkajat. Nämä hämmästyttävät tulokset saivatkin meidät täällä Kylterin toimituksessa pohtimaan, että voisiko kauppatieteen opintosuuntien ja niiden opiskelijoiden väliltä löytyä samanlaista yhteyttä.

Rinnakkaisuuksia horoskooppimerkkeihin ei ole vaikea löytää. Jokaista opintosuuntaa kuvaa eläin, joista jokaisesta on voi helposti vetää ihmisen persoonaan liittyviä konnotaatioita. Nämä tunnushahmot ovat kuitenkin monelle opiskelijalle edelleen hämärän peitossa, ja sen tähden haluammekin esitellä teille jokaisen oppiainesuunnan og-arkkityypin.

Kaikki kuvaukset on kirjoitettu kieli poskessa ja ihan läpällä. Jos kuitenkin hermostuit opintosuuntasi kuvauksesta, kannattaa muistaa, että se kylteri älähtää, johon kalikka kalahtaa.

LEIJONA

Olisiko teillä hetki aikaa puhua digitalisaatiosta? 
– t. ISM-leijona

Information and Service Management -opiskelijat eli leijonat tunnetaan leijonienkin tavoin sosiaalisesta luonteestaan, mikä on muuten tavallisesti kissaeläimille harvinainen ominaisuus. ISM-leijonat ovat kiinnostuneita kaikesta siitä, mikä liittyy tavalla tai toisella numeeris-loogiseen tiedonkäsittelyyn digitalisaation myötä muovautuneessa yhteiskunnassa. Ei siis ihme, että ISM-leijonasta kuoriutuukin usein kaveriporukan IT-tukihenkilö – ja tulevaisuudessa digitaalisen aikakauden johtaja.

HÄRKÄ

Pörssimaailmassa mittelee kaksi ikonista eläinhahmoa, härkä ja karhu, joista ensimmäinen tunnetaan Otaniemen leveysasteilla rahoituksen opiskelijana. Näihin urafokusoituneisiin yli-ihmisinäkin pidettyihin ‘nance-alfoihin voi törmätä BIZ Learning HUB:ssa, jossa he huhujen mukaan ahkeroivat päivät pääksytysten. 

On enemmän sääntö kuin poikkeus, että härkä nostaa kommunikaatiotilanteissa esiin opiskelevansa rahoitusta varsinkin, jos seurassa sattuu olemaan karhuja. Myös osakesalkun nostaminen pöydälle on härälle luonteenomaista käytöstä. Jos siis tarvitset pro-tipsejä, vaikkapa opintolainan sijoittamiseen, tiedät kyllä kenen puoleen kääntyä!

HR-HEMULI

Muumitaloa ei suljeta yöksi kuten ei myöskään HR-Hemulin toimistoa. Johtamisen opiskelijat harjoittelevat Hemulin tavoin soluttautumaan työyhteisöön ja luomaan nopeasti uudistuvan sekä ketterän työyhteisön, jota HR-isoveli aina valvoo. Muumimaailmassa hemulit ovat luonteeltaan yhteen asiaan takertuvia kukkahattutätejä, jotka pitävät kynsin ja hampain huolta koko muumiperheen työhyvinvoinnista tulemalla heidän työnsä tielle.

Muista siis, kun seuraavan kerran näet motivaatiojulisteen työpaikkasi seinällä tai saat nauttia pakollisesta aamujumpasta, että HR-Hemuli on jälleen kerran ilmestynyt piristämään päivääsi.

KOLIBRI

Kolibrit tuntuvat lehahtavan paikalle kuin tyhjästä, ja samaa voi sanoa markkinoinnin opiskelijoista. He vain sattumalta tupsahtavat paikalle kulman takaa valmiina välittämään markkinoinnin ilosanomaa; ja eipä aikaakaan, kun olet huomaamattasi päätynyt ostamaan lipun tuleviin opiskelijabileisiin.

Kolibri-nimen etymologian epäillään liittyvän linnun uskomattomaan kykyyn räpytellä siipiään, jopa 15-80 kertaa sekunnissa, mikä onkin tärkeä taito käsien siipien heiluttelua vaativissa olosuhteissa.

KAMELI

Kamelit, nuo autiomaan laivat, ovat varmoja ja vakaita laskentatoimen opiskelijoita. Nimensä he ovat saaneet tunnistettavasta kyttyrästään, joka muotoutuu viimeistään kolmannen vuoden opiskelijoille ainaisen tietokoneen tilinpito-ohjelman edessä röhnöttämisestä. Toisen teorian mukaan laskentatoimen opiskeleminen on niin kuivaa puuhaa, että sen opiskelijat kantavat mukanaan runsasta vesivarastoa selvitäkseen läpi päivästään.

Laskentatoimen opiskelijan kanssa ei kannata ruveta riitelemään siitä, onko Dom Perignon-shampanjapullon ostaminen hyväksyttävä edustuskulu, sillä ainejärjestö korvaa kaiken aina vain halvimman mukaan.

KARHU

Taloustieteen opiskelijat – pelkkä heidän olemuksensa huokuu kirjanoppineisuutta ja viisautta. Karhuilla on uskomaton kyky muuntautua käveleviksi talousopuksiksi, joiden kanssa keskustelu arkisistakin aiheista muuttuu nopeasti taloustieteen oppitunniksi.

Eriskummallinen sattuma selittänee härkä vs. karhu -asetelmaa: muinaissuomalaisten kerrotaan kutsuneen karhua muun muassa metsän häräksi – ja tämä jos mikä saa vannoutuneemmankin härän näkemään punaista.

YKSISARVINEN

Yritysjuridiikan opiskelijat ovat yhtä harvinaisia kuin yksisarviset luonnossa. Me kaikki tunnemme kaikki ainakin pari kaveria, jotka väittävät kostean baari-illan jälkeen törmänneensä yhteen ravaamassa pitkin Otaniemen nummia. Molempien tunteminen lupaa hyvää onnea, sillä kummallakin on harvinainen kyky suojella ystäväänsä joko metsän pedoilta tai sitten yhteiskunnan verokarhulta.

Hahmona yksisarvinen edustaa yritysjuridiikan kaukaista suhdetta muihin kauppatieteellisen opintosuuntauksiin, sillä sen todellinen serkku löytyy lahden takaa Helsingin yliopistosta. Yritysjuridiikka on kuitenkin ironisesti perheensä musta hevonen, sillä kukaan oikeustieteen opiskelija tuskin tunnistaisi tätä alaa omakseen.

SUSI

Jos normaalin HR-jargonin pehmeät keinot eivät saa mieltäsi kääntymään, niin strateginen johtaminen kyllä saa. Nämä yritysmaailman alfat vähät välittävät säännöistä tiellään parantaa yrityksen pitkäjänteistä kestävyyskykyä ja kolmannen kvartaalin tulosta. Yrityksen suurin menoerä olet juuri SINÄ, joten toimintasi tehostaminen on kaikkien etu.

Strategisen johtamisen työkalupakin tärkein keino on heittää työntekijät kirjaimellisesti susien armoille, ja katsoa, kuka heistä selviää hengissä. Yritys on kuitenkin vain yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki.

Haluatko kirjoittaa tai kuvata Kylteriin? Onko sinulla juttuvinkki?

Näköislehti

Kylterin kansi