TEKSTI: SONIA EL KAMEL
KUVA: GEORGE ATANASSOV

 

Valo häikäisee silmiäni. Paistattelen lämmössä ja vaihdan asentoa mukavammaksi lepotuolilla. En kellistele bikineissä Rivieralla, vaan istun toppatakki päällä terveyskeskuksen käytävällä ankean kirkasvalolampun edessä. Odotan pääsyä terveydenhoitajan luo, sillä olen rohmunnut kursseja, töitä ja projekteja samalla tahdilla kuin lautasta täytetään sushibuffetissa. Ja nyt hieman uuvuttaa.

Onnekseni sirkeällä hoitajalla on ratkaisu pahaan olooni. Hän osoittaa seinään nojaavaa pahvista hyvän elämän tähteä. Jokainen kuudesta sakarasta on eri värinen: nukkuminen ja lepo, liikkuminen, ruokailu, toiminta, mieliala ja tunteet ja ajatukset. Oletko muistanut liikkua? Syödä marjoja? Niistä saa hei tosi paljon D-vitamiinia. Tarvitset D-vitamiinia. Entä onko tavoitteita? Hoitaja hymyilee ja nuhtelee minua lempeästi: eihän nuoren ihmisen pitäisi suorittaa ja stressata, vaan keskittyä pitämään hauskaa!

Oloni ei terveydenhoitajalla käynnin jälkeen ole helpottunut tai valaistunut vaan pikemminkin syyllinen. Miten terve, koulutettu ja elämässään menestyvä nainen voi uupua? Tämän kysymyksen esitti Helsingin Sanomien toimittaja Erja Yläjärvi kolumnissaan lokakuussa. Vastaus on selkeä: elämästä on tullut niin tavoitteellista suorittamista, että jo arki itsessään väsyttää.

Työnteko on yhä useammalle tapa olla. Sanotaan, että työnteko on niin ihanaa, että töitä paiskii mielellään vapaallakin. Työ ei ole enää vain palkkakuitti – se on itsensä kehittämisen huvipuisto, jossa laitteiden ruutujen valot välkkyvät läpi vuorokauden. On toki hienoa, että nuorille on tarjolla enemmän alustoja itsensä toteuttamiselle ja että yhä useampi kokee työnsä merkitykselliseksi. Mutta maailmassa, jossa lähes mikä vain on mahdollista, saattaa iskeä ahneus. Syö niin paljon kuin jaksat toimii krapulaisena sushibuffetissa. Buffetin ulkopuolella raja tulee kuitenkin nopeasti vastaan.

Tämän lehden mentyä painoon päätoimittaja hyppäsi terveydenhoitajan neuvosta inspiroituneena Kaamokselle vievään mörköjunaan.

Haluatko kirjoittaa tai kuvata Kylteriin? Onko sinulla juttuvinkki?

Näköislehti

Kylterin kansi