Aino Piirtola harmaan talon edessä kädet puuskassa

Ajatuksia siitä, kuinka valoa on enemmän kuin ymmärrämme

Suurfilosofin, entisen “punktohtorin” ja vastikään emeritusprofessoriksi vetäytyneen Esa Saarisen kirja E.Saarisen ajatuksia elämästä, rakkaudesta ja ajattelun ajattelusta kertoo ihmisten välisten kohtaamisten – arvonannon ja keskustelun – kautta rakentuvasta maailmasta, joka lähestyy mahdollisuuksien välityksellä suuruutta, siis ihmistä.  

Saarisen uusin teos on omaelämäkerrallinen eepos täynnä suuria ajattelijoita, kulttuurieliittiä ja rakkautta, joka tuo kaiken hekumallisen kohti arkitodellisuuden kauneutta. Saarisen kieli on leikittelevää, älyllistä ja suomalaisuutta halaavaa, mutta samalla tilintekoa menneestä elämästä höystettynä ripauksella omahyväisyyttä. Kirjaa on miellyttävää lukea Saarisen omalla ”välähdystekniikalla”, eli satunnaisista kohdista, nauttien maailmasta, jonka konkarifilosofi on luonut ympärilleen.  

Saarisen tapa hahmottaa maailmaa ylisanojen karisman virittämänä on mukaansatempaava ja viehättävä, vaikka sen voi myös nähdä hyväosaisten pöhinäkulttuurina.

Kirjassaan Saarinen tarjoaa meheviä kertomuksia nuoruudesta, itsevarmuudesta ja ajattelun uudelleen jäsentymisestä rakkauden ja halun pakottamana. Saarinen esittelee myös, kuinka hänen parhaiten tunnetut ajatusmallinsa ovat muodostuneet kohtaamisissa ihmisten kanssa. Lopulta Saarinen antaa arvoa arvonannolle sekä toivottaa tervetulleeksi ajattelun syvemmän ajattelun, minkä hän uskoo luovan parempaa elämää.

Saarisen tapa hahmottaa maailmaa ylisanojen karisman virittämänä on mukaansatempaava ja viehättävä, vaikka sen voi myös nähdä hyväosaisten pöhinäkulttuurina, jonka todellista arvoa on vaikea mitata. Saarisen filosofian kokeneempi kuluttaja voi myös huomata hänen kietovan kirjallaan omaa elämäänsä yhteen, ennen vääjäämätöntä syrjäytymistään työelämästä ja suomalaisen filosofian huipulta. 

Teoriapainotteisessa ja jokseenkin homogeenisessä yhteisössämme Saarisen ajatuksista voisi olla runsaasti hyötyä. E.Saarisen ajatuksia elämästä, rakkaudesta ja ajattelun ajattelusta korostaa jokaisella sivullaan ihmisyyden laajuutta ja kehittymismahdollisuuksia, jotka tulevat toteen vain avoimen keskustelun ja rakkaudellisen ilmapiirin kautta.  

Meidän kauppatieteilijöiden suorituskeskeisessä ja työuraa kohti orientoituneessa ajattelutavassa on riskinä, että ihmisyys ja lämpö unohtuvat tekemisen keskiöstä ja tilalle päätyy kylmiä arvoja, jotka eivät itsessään rakenna hyvää elämää. Siksi Esa Saarisen tapa hahmottaa ”henkeviä mielikuvitusolentoja” ja ”säihkyvän valovoimaisia” ihmisiä ympärillään on kaunis ja toivottava tapa suuntautua kohti kanssaihmistä. 

Fyysisen painoksen lisäksi E.Saarisen ajatuksia elämästä, rakkaudesta ja ajattelun ajattelusta on löydettävissä myös äänikirjapalvelussa, Saarisen itse kiistattoman erinomaisesti esittämänä.

03/2023 | Analyysit, Arvostelut

 

Teksti: Ilari Rönkkö

Kuvitus: Petra Weiste

Haluatko kirjoittaa tai kuvata Kylteriin? Onko sinulla juttuvinkki?

Näköislehti

Kylterin kansi