TEKSTI HENRIK KEKARAINEN

KY:n käytävillä on käyty keskustelua siitä, miten tehdä KY:stä ja KY:n toiminnasta aidosti kansainvälistä. On pohdittu, miten antaa kaikille opiskelijoille yhtäläiset mahdollisuudet osallistua toimintaan. Kaikilla jäsenillemme tulisi siis olla samat mahdollisuudet osallistua yhteisöömme ja tuntea ylpeyttä siitä.

Kansainvälisyys ja sen mahdollistaminen on ollut suuri mysteeri KY:llä jo pitkään. Viime vuonna tehtiin yksi rohkeimmista päätöksistä kansainvälisyyttä kohti, kun viestintäkieli vaihdettiin englanniksi. Päätös mahdollisti sen, että nyt kaikille opiskelijoille annetaan mahdollisuus saada sama informaatio. Tämähän on vasta kosmetiikkaa. Todellinen kansainvälisyys näkyy arjessa ja jokapäiväisissä kanssakäymisissä.

Sen sijaan, että ajattelisimme vain, miten saamme KY:n toiminnasta englanninkielistä, tulisiko meidän ensin miettiä, miten tuomme kansainvälisyyden lähemmäs kaikkien opiskelijoidemme vapaa-aikaa? Noin 60 prosenttia opiskelijoistamme suorittaa vaihto-opiskeluja opintojensa aikana. Suoritamme kursseja englanniksi ja haluamme työskentelemään ulkomaille. Me selvästi haluamme kansainvälistyä, mutta miksi emme halua oppia sitä opiskelijatoiminnassa?

Kun ajattelen KY:läisiä ja meitä yhdistäviä tekijöitä, nousee muutama toimintaamme kuvaava arvo mieleeni, jotka puoltavat kansainvälisen oppimisympäristön syntymistä. Ensinnäkin erinomaisuus ja sen tavoittelu. Me jos ketkä haluamme välttää saamattomuutta ja laiskuutta. Olemmehan esimerkiksi valmiita viettämään viikonlopun koululla case-tehtävien kimpussa. Toinen meitä yhdistävä arvo on avoimuus ja suvaitsevaisuus. Alallamme arvostetaan monikulttuurisuutta ja sen ymmärtämistä, muilta oppimista ja verkostoitumista. Kolmantena ja ehkä tärkeimpänä arvona on epämukavuusalueelle meneminen. Opinnoissa ja töissä uskallamme haastaa itseämme, ottaa riskejä ja kehittyä. Haluamme selättää kaikki eteemme tulevat haasteet, sekä oppia niistä. Kaikki nämä arvot kuvastavat niin meidän opiskelijoitamme kuin myömyös kansainvälisyyttä. Luulisi olevan itsestään selvää, että kansainvälisyys olisi vahvasti näkyvissä myös opiskelijatoiminnassamme.

Tämän puheenvuoron tarkoituksena ei ole antaa vastauksia aidon kansainvälisyyden saavuttamiseen KY:llä, koska niitä minulla ei ole. Ainoa asia, mitä pyydän teiltä, on miettiä näitä kysymyksiä ja haastaa itseänne. Tutustukaa ulkomaiseen tutkinto-opiskelijaan, pitäkää yksi tapaaminen englanniksi tai osallistukaa kansainväliselle viikolle – kansainvälinen opiskelukokemus voi syntyä monien asioiden summana.  Jokaisen pitää itse määritellä, millä tavalla hyödyntää sitä elämässään.

On meidän vastuumme sekä opiskelijoina että yhteisönä antaa jokaiselle jäsenellemme yhtäläiset mahdollisuudet kehittyä ja oppia. KY:n monimuotoisessa yhteisössä toteutetaan haaveita yhdessä muiden kanssa – kielestä riippumatta!

Kirjoittaja on KY:n hallituksen puheenjohtaja

Haluatko kirjoittaa tai kuvata Kylteriin? Onko sinulla juttuvinkki?

Näköislehti

Kylterin kansi